Rejtélyes ajtót fedeztek fel a Nyugati pályaudvaron - videó

budapesti pályaudvarok, Nyugati Pályaudvar
Hungary, Budapest, Pest, Western railway station (arch. Gustave Eiffel)
Vágólapra másolva!
A Nyugati pályaudvaron naponta hatalmas tömeg fordul meg, mégis csak kevesen tudják, hogy a létesítményben van egy rendkívül lenyűgöző dolgot rejtő, rejtélyes ajtó.
Vágólapra másolva!

Az 1877-ben megnyitott, Gustave Eiffel cége által készített Nyugati pályaudvar egyik legnagyobb, mára szinte teljesen elfeledett épületrészébe egy hatalmas kék ajtón keresztül lehet bejutni.

Az ajtó a Királyi váróterembe vezet, amelyet annak idején Ferenc József osztrák császár és magyar király, valamint felesége, Erzsébet királyné használt.

Az ajtó felett a Viribus Unitis (vagyis: Egyesült erőkkel) felirat olvasható, és belépve rajta hatalmas, díszes, különleges helyiségekbe jutunk. Ez a váróterem-együttes az év nagy részében zárva van, általában csak különleges eseményekre és rendezvényekre nyitják ki, vagyis valószínűleg még nem sokan járhattak ott – ettől is olyan izgalmas ez a Királyi váróterem.

A Promotions.hu cikke szerint három helyiségből, egy fogadóteremből, az Erzsébet-teremből és a Királyi tárgyalóból áll, ezekhez tartoznak még mellékhelyiségek és a nyárikert – jelenleg Széchenyi István és Baross Gábor mellszobrai is helyet kapnak benne, de régebben Ferenc József és Erzsébet mellszobrai voltak itt.

Videó a Királyi váróteremről a Nyugati pályaudvaron: