Újabb 1 ezer milliárd dolláros cége van a világnak

nvidia geforce mx 570
NVIDIA GeForce MX 570
Vágólapra másolva!
A közelmúltban az amerikai Nvidia chipgyártó piaci értéke hatalmasat ugrott, és a vállalat egy időre belépett az 1000 milliárd dollárt érő vállalatok közé. A kérdés most az, hogy a mesterséges intelligencia által fűtött befektetői láz meddig tart ki.
Vágólapra másolva!

A legnagyobb amerikai chipgyártónak számító Nvidia piaci értéke nemrég átlépte az 1000 milliárd dolláros álomhatárt.

Ezzel a cég olyan óriásokkal került egy klubba, mint az Apple, a Microsoft, a Saudi Aramco, az Alphabet vagy az Amazon.

A Nvidia hirtelen sikere mögött az áll, hogy a mesterséges intelligencia az elmúlt időszakban hatalmas befektetői lázat eredményezett. Vagyis a részvénypiacon nagy lendülettel vásárolnak minden olyan részvényt, amelynek köze van a területhez – írja a Visual Capitalist.

Ahogy tehát iparágak egész sora kezdi beépíteni a működésébe a mesterséges intelligenciát, úgy nő meg az érdeklődés a chipgyártók iránt is. Az Nvidia pedig ebben élen jár.

A rajongást jól mutatja, hogy a vállalat az amerikai részvénypiac történetének harmadik legnagyobb, egynapos értéknövekedését produkálta május 25-én.

Az Nvidia piaci értéke azon az egyetlen napon 184 milliárd dollárral nőtt.

Ennél csak két cég tudott korábban erősebb napot produkálni. Az Amazon 2022. február 4-én 191 milliárd dollárral, illetve az Apple 2022. november 10-én, ugyancsak 191 milliárd dollárral.

A mesterséges intelligencia iránti rajongás az egekbe emelte az Nvidia chipgyártó értékét Forrás: Science Photo Library/SERGII IAREMENKO/SCIENCE PHOTO LIBRARY/Sergii Iaremenko/Science Photo L

Noha az Nvidia piaci értéke azóta lecsúszott 1000 milliárd dollár alá (június 1-jén 934,50 milliárd dolláron állt), a nagy kérdés az, hogy ez a korábban jött siker mennyire lesz tartós.

Egyfelől nem valószínű, hogy a mesterséges intelligencia iránti kereslet hirtelen összeomlana. Vagyis nem kizárt, hogy a chipgyártók iránti kereslet és érdeklődés is tartós marad. Másrészt viszont épp az Nvidia története mutatja, hogy a hirtelen befektetői rajongás után nagy zuhanás is következhet. Amikor a kriptovaluták piaca 2021-ben szárnyalt, az Nvidia részvényárfolyama több mint 100 százalékkal emelkedett, ahogy megugrott a kereslet a cég informatikai termékei iránt.

Később viszont a kriptopiac beszakadt, az Nvidia árfolyama pedig 46 százalékkal esett.

Miközben tehát a technológiai óriásvállalatok most rohannak üzletet kötni az Nvidiával, hogy ne maradjanak le a fejlesztésekkel, a vállalat értékeltsége hirtelen olyan irreálisan magas lehet, hogy akár egy korrekció sem kizárt. Mindenesetre úgy tűnik, hogy a következő hónapok és évek sztárja a részvénypiacon is a mesterséges intelligencia lehet.