Egyedi otthonná alakítottak egy szélmalmot Svédországban

Svédország
Vágólapra másolva!
Egy 19. században épült szélmalom került piacra Svédországban, az Absolut Vodkának is otthont adó régióban. A malmot az 1990-es években modernizálták, és minden igényt kielégítő lakóépületté alakították át.
Vágólapra másolva!

A Svédország legdélebbi részén fekvő Skåne régiót az ország éléskamrájának is szokták nevezni. Innen származik ugyanis Svédország élelmiszertermelésének csaknem 50 százaléka. Ez az Absolut Vodka hazája is, és a helyi téli búzatermés mintegy 20 százalékát csak az Absolut Vodka előállításához használják fel. A megyét egyébként híd köti össze Dániával, mi több, egykor Dániához is tartozott.

A fentiek alapján nem meglepő, hogy a régió bővelkedik mezőgazdasági épületekben, és ezeket esetenként lakóházakká alakítják át. Ilyen a Mjöhult nevű faluban található szélmalom is, amelyet eredetileg 1887-ben építettek, és az 1970-es évekig a rendeltetésének megfelelően használták.

Az 1990-es években aztán feketére festették, és stílusos magánházzá alakították át. Megmaradtak azonban a gerendák, az oszlopok, valamint a belső forgó kerék, amely egykor a felső elem forgását biztosította – írja a Dirt.com.

Bár a malom összesen ötemeletes, mindössze két hálószoba és másfél fürdőszoba található benne. Az egyik hálószoba a harmadik emeleten, a másik pedig a legfelső szinten, a hagymakupola alatt kapott helyet.

Az épület terei különlegesen kellett berendezni, alkalmazkodva a hatalmas belmagassághoz és a malom kialakításából adódó, lakóépületeknél szokatlan formához.

A malomhoz tartozik egy kültéri tárolóhelyiség is, amely megtartotta eredeti funkcióját, azonban könnyedén ki lehetne alakítani benne egy külön kis lakóteret is, amely akár turistáknak is kiadható.
Amellett pedig, hogy a malom lakóterülete 186 négyzetméter, az ingatlan egy hatalmas, közel 5 hektáros telken terül el. Az egyedi malomházat most 49 millió koronáért (kb. 1,5 milliárd forint) kínálják.