Így lehet elkerülni a megtakarítások egy részére kivetett szochót

adó adóváltozás
http://www.dreamstime.com/royalty-free-stock-photography-business-woman-doing-tax-audit-image25119507
Vágólapra másolva!
A nyugdíjcélú megtakarításokra nem kell kifizetni sem a kamatadót, sem a most bevezetett 13 százalékos szochót bizonyos feltételek teljesülése esetén. Hat ilyen megtakarítási forma létezik.
Vágólapra másolva!

Mivel az szja-törvény szerint nem minősül kamatjövedelemnek a legalább 10 évig tartott nyugdíjcélú megtakarítások hozama, nem csak a 15 százalékos kamatadó, hanem a szerda éjjel rendeletben bevezetett 13 százalékos szocho-t sem kell megfizetni ezen megtakarítások hozama után - értelmezi a Grantis. Mint ismert,

13 százalékos adót vet ki a kormány a megtakarítások egy részére

- derült ki a szerda éjjel közzétett Magyar Közlönyből. A rendelet alapján a legtöbb befektetési alap befektetési jegyein, látraszóló vagy lekötött bankbetéteken, megtakarításos életbiztosítások eszközalapjainak befektetési egységein szerzett kamat és árfolyam-nyereség után már nem csak a 15 százalékos szja-t (kamatadót), hanem 13 százalék szociális hozzájárulási adót is meg kell fizetniük a megtakarítóknak.

Illusztráció Forrás: Robert Kneschke | Dreamstime.com

A rendelet ugyanis a kamatjövedelmet terhelő személyi jövedelemadó alapjaként figyelembe vett összegre vonatkozik. Az szja-törvény alapján viszont személyi jövedelemadótt nem kell fizetni az alábbi megtakarítások után bizonyos feltételek teljesülése esetén: önkéntes nyugdíjpénztári megtakarítás (ÖNYP), nyugdíj-előtakarékossági számla (NYESZ), nyugdíjbiztosítás, rendszeres díjas életbiztosítás, egyszeri díjas életbiztosítás, tartós befektetési számla (TBSZ).

Az ÖNYP esetében a hozam 10-ik év után adómentessé válik és onnantól 3 évente felvehető. A tőke továbbra is adóköteles a 21-ik évig - addig folyamatosan csökken az adóköteles rész.

A NYESZ-en lévő megtakarítás akkor vehető fel adómentesen, ha 10 év eltelt a számlanyitás óta és nyugdíjba vonult a megtakarító. Ha rokkanttá nyilvánítják a megtakarítót, 3 év után is felvehető adómentesen a megtakarítás.

A nyugdíjbiztosítás a 10-ik évtől válik teljesen adómentessé és ehhez nem feltétel a nyugdíjkorhatár elérése (ám ekkor vissza kell fizetni az adójóváírásokat 20 százalékos büntetőkamattal). Részleges adómentességet lehet elérni a hatodik évtől, ahogyan a rendszeres díjas életbiztosításoknál.

A rendszeres díjas életbiztosítás szintén a 10-ik évtől válik teljesen adómentessé. Hat év után és 10 év előtt az adó felét - tehát 7,5 százalék szja-t és 6,5 százalék szochot - kell csak megfizetni.

Az egyszeri díjas biztosítások az ötödik évtől adómentesek. 3 év után és 5 év előtt az adó felét kell csak megfizetni.

A TBSZ-en tartott megtakarítás 5 év után adómentesen felvehető.