Csődhullám fenyeget az európai ingatlanpiacon

Különösen az irodapiacon sokasodnak a gondok (képünk illusztráció)
Különösen az irodapiacon sokasodnak a gondok (képünk illusztráció)
Vágólapra másolva!
Gondban lehet az uniós ingatlanpiac, 148 milliárd dollárral lett kisebb a vagyon értéke. A cégek finanszírozási problémákkal küzdenek, az első áldozat egy svéd csoport, amely 3 hónap alatt veszítette el a papírjai értékének 90 százalékát. 
Vágólapra másolva!

Válsághullám indulhat el az európai irodapiacon, az ingatlanok értékeltsége mélyrepülésben, a Bloomberg becslései szerint 148 milliárd dollárral lett kisebb a piac. Az ingatlancégek, amelyek a fejlesztéseikhez jellemzően külső pénzügyi forrást vettek igénybe, ma azon törik a fejüket, hogyan és miből fizessék vissza a tartozásaikat. A 2026-ig lejáró kötvények állománya 165 milliárd dollár. Az ingatlanok lassú értéktelenedésével a bankok igyekeznek csökkenteni irodapiaci kitettségeiket, így az ingatlanos vállalkozások finanszírozási költségei (a magas kamatok miatt) jelentősen emelkedtek.

Ez még lehetne az ő bajuk, de

a helyzet az, hogy a hazai irodapiacon is ugyanezek az Európában nagy érdekeltséget működtető cégek vannak jelen. Ráadásul az uniós trendek ide is begyűrűznek.

A Bank of America által készített felmérés szerint az adósságterhektől egyre jobban sújtott európai ingatlantulajdonosok lassan kénytelenek lesznek nyomott áron is piacra dobni az eszközeiket, másként nem tudják kifizetni a megnövekedett törlesztőrészleteket. Ez pedig további árcsökkenéshez vezethet. Aki nem tudja refinanszírozni a hiteleit (márpedig ez egyre nehezebb az említett magas kamatszint miatt), kénytelen lesz bedobni a törülközőt és kiszállni a piacról. Nyilvánvalóan azokon a piacokon értékesít, ahol korábban terjeszkedett, például Kelet-Közép-Európában, így a Csehország, Lengyelország, Szlovákia, vagy Magyarország.

Különösen az irodapiacon sokasodnak a gondok (képünk illusztráció) Forrás: Pixabay / Tama66

A szektor gondjait talán a legjobban az egykor szebb napokat látott svéd Samhallsbyggnadsbolaget i Norden AB nevű ingatlanos csoport mélyrepülése jelzi a legjobban. A cég részvény árfolyama az elmúlt 3 hónapban csaknem 90 százalékkal zuhant. A cég adósságállománya 8 milliárd dollár, ebből egy 2 ezer ingatlanból álló portfóliót épített ki akkor, amikor még olcsón lehetett pénzhez jutni. Emlékezetes, hogy a 2008-as válság után Európában és az Egyesült Államokban is ráborították a tőkét az ingatlan piacokra az eszközalapokon keresztül. Mindez vonzóvá tette a szektort és gombamód szaporodtak a fejlesztések, illetve a piaci befektetők. Nem nagyon lehetett bukni az ingatlan, főként pedig az iroda befektetésekkel.

Mostanra alaposan megváltozott a helyzet.

Párizsban, Berlinben, Londonban és Amszterdamban az irodabérleti árak több mint 30 százalékkal zuhantak az elmúlt egy év során.

Emiatt a piaci folyamatokat jelző európai szektorindex ötven százalékkal zuhant, ami még nem fordult elő a fennállása óta. Elemzői vélemények szerint azonban a neheze még hátravan. A Citigroup becslései szerint az irodapiaci turbulencia miatt a teljes kereskedelmi ingatlanok értéke az idén 40 százalékkal is eshet. A tulajdonosokra nagyjából 50 százaléknyi tőkepótlás vár, hogy megfeleljenek a bankok és a magánhitelezők fedezeti elvárásainak. Vagyis nem elképzelhetetlen, hogy a kormányoknak ismét segítségére kell sietnie a piacnak.