Hatalmas nemzetközi vízerőműprojektekbe szállhat be a Ganz

elektromosság, elektromos, villany, áram, energia, vízerőmű, illusztráció, 2021.11.22.
Vágólapra másolva!
Kirgizisztán nagy vízerőmű-beruházásokra készül, amelyekbe – Oroszország, Kína és Kazahsztán – vállalatai mellett uniós cégek köztük a magyar Ganz Transzformátor- és Villamos Forgógépgyártó Kft. is bekapcsolódhat. Míg a Ganz erőteljesen terjeszkedik külföldön, a kirgiz gazdaságnak további megújuló alapú erőművekre van szüksége.
Vágólapra másolva!

Kirgiz vízerőmű beruházás iránt érdeklődik a Ganz Transzformátor a Trend News Agency híre szerint, amely Gál Gergelyre, a Ganz Transzformátor- és Villamos Forgógépgyártó Kft. ügyvezető igazgatójára hivatkozik. A Ganz csak néhány hete tette közzé, hogy az idén Egyiptom egyik kiemelt jelentőségű vízerőművénél, az Esna erőműnél végez jelentős, több szakaszból álló szervizelést.

Közel hárommilliárd dollárba kerülne az egyik nagy vízerőmű

Ígéretesek a kirgizisztáni lehetőségek, amelyekbe a magyar vállalat is bekapcsolódhat. Az ország elnöke, Szadit Japarov június 3-án arról tájékoztatta az Európai Tanács elnökét, Charles Michelt, hogy országa kész „nagy víz- és más megújuló energia erőműberuházások megvalósítását felkínálni az Európai Uniónak" – írja a helyi Akipress hírügynökségre hivatkozva a Világgazdaság. Ilyen projektekre sok ország, például Oroszország, Kazahsztán és Kína is nyitott.

A Ganz kirgizisztáni vízerőmű-projektekben vállalhat szerepet Forrás: shutterstock.com

Miután egy éve közzétették a tervezett Kambar-ata 1 vízerőmű építésének kirgiz tervét, most januárban pedig megszületett a kirgiz-kazah-üzbég energiaminiszteri szintű megállapodás a projekt ütemezéséről, márciusban Oroszország jelezte is, hogy kész beszállni a megvalósításba. A 256 méter magas gáttal kialakított létesítmény tervezett 1860 megawatt lenne. Ez évi 5,6 milliárd kilowattóra áramot jelent. A gát mögötti tárolóban 5,4 milliárd köbméter víznek lenne hely. A beruházás 2025-re készülne el, 2,9 milliárd dollárért.

További részleteket ide kattintva olvashat.