Belekötöttek Batman logójának védettségébe, nem kellett volna

batman,étterem,london
A kép csak illusztráció
Vágólapra másolva!
Védjegyvitát nyert Batman, pontosabban az uniós védjegyet kezelő hivatal egy olasz ruhakereskedelmi vállalattal szemben a másodfokon eljáró illetékes EU-s bíróságon. A bíróság ugyanis a szabadalmi hivatalnál bejegyzett védettség mellett foglalt állást, amikor úgy ítélte meg, hogy a Batman logó kellően egyedi és megkülönböztethető vonásokkal bír ahhoz, hogy élvezze az uniós védjegyvédelmet.
Vágólapra másolva!

A jogtulajdonos Warner Bros Discovery DC Comics több mint két évtizede regisztrálta a képregényekből, majd később számos mozis feldolgozásból ismert Batman karakterének logóját az Európai Unió Szellemi Tulajdoni Hivatalánál (EUIPO). Azonban 2019-ben egy olasz ruhaipari vállalat, a Commerciale Italiana Srl, kérelmet nyújtott be a hivatalhoz. A beadványban a cég azt kérte, hogy az EUIPO semmisítse meg a logóra vonatkozó védjegyvédelmet a ruházati és az ahhoz hasonló termékek (például a farsangi, karneváli viseletek) tekintetében. Érvelésük szerint ugyanis az embléma nem rendelkezik megkülönböztető jegyekkel, így védelemben sem részesülhet.

A kép illusztráció Forrás: Tinxi / Shutterstock.com

Az EU-s hivatal azonban elutasítota a vállalat kérelmét, mire a cég az EUIPO-val szemben a luxemburgi székhelyű Európai Unió Bíróságához fordult.

A testület tagjai azonban az uniós védjegyekkel foglalkozó hivatalnak adtak igazat.

Indoklásuk szerint ugyanis "a cég által beterjesztett bizonyítékok nem támasztják alá azon állításukat, hogy amikor az ovális keretben denevért ábrázoló emblémára a kérelmet benyújtották, akkor az a benyújtás napján nem rendelkezett megkülönböztető jegyekkel."

Továbbá megjegyezték, hogy

Az olasz vállalatnak még van fellebezési lehetősége a döntés ellen a legfelsőbb uniós bírósághoz - írja a Reuters. Egyelőre nincs információ arról, hogy élni kívánnak-e ezzel a lehetőséggel.