Rekordszinten az energiahatékonysági beruházások, de ez még mindig kevés

energiahatékonyság, energia
Vágólapra másolva!
Az energiahatékonyságba történő globális beruházások 2023-ban rekordszintet érnek el, de évente még mindig meg kellene háromszorozódniuk, ha a világ a klímaváltozással szemben a szén-dioxid-semlegesség felé vezető úton akar maradni - figyelmeztetett a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) szerdán közzétett jelentésében.
Vágólapra másolva!

A hatékonyság kérdésének megvitatására az ügynökség ezen a héten Versailles-ba 700 döntéshozót, köztük vezérigazgatókat és több mint 30 minisztert hívott meg Kínából, az Európai Unióból és Indonéziából is.

A jelentés szerint az épületek felújításába, a tömegközlekedésbe, az elektromos járművek infrastruktúrájának kialakításába eszközölt beruházásoknak idén el kell érniük a 624 milliárd dollárt.

Ez 20 százalékkal lenne több, mint 2021-ben.

Az energiafelhasználás hatékonysága tavaly ismét előtérbe került a gáz, az olaj és a villamos energia árának emelkedésével, amelyet az ukrajnai háború tovább fokozott.

Illusztráció Forrás: Shutterstock

Az amerikai kormány inflációcsökkentő törvényében szereplő intézkedések egynegyedét ez teszi ki. Japán zöld átalakítási terve az épületek hatékonyságára összpontosít, a REPowerEU nevű terv megemelte az EU célkitűzéseit, India energiatakarékossági projektet fogadott el.

A berendezések oldalán a hőszivattyúk értékesítése 2022-ben 10 százalékkal nőtt világszerte, Európában 40 százalékkal, az elektromos járművek az összes értékesítés 14 százalékát tették ki, 2023-ban 18 százalék várható, fejlődnek egyben az otthoni energiagazdálkodási technológiák, bár kevésbé markánsan.

A szabványok is fejlődnek, és az IEA szerint több mint 100 országban vannak érvényben.
Ennek eredményeként az általános energiahatékonyság tavaly 2,2 százalékkal nőtt, ami négyszerese az előző két évinek. Mindez azonban még nem elég.

- mondta el Fatih Birol, az IEA főigazgatója. "Most magasabb sebességi fokozatba kell kapcsolni, és az évtized végéig meg kell dupláznunk az előrehaladást" -figyelmeztetett.

Ha ezt az előrehaladást évi 4 százalékra megdupláznák, akkor 2030-ig harmadával lehetne csökkenteni a globális energiakeresletet és az ágazat szén-dioxid-kibocsátását, ami összhangban lenne a 2050-es szén-dioxid-semlegességi forgatókönyvvel, amely a világot a globális felmelegedés legsúlyosabb hatásaitól hivatott megvédeni.


Ennek eléréséhez a beruházásoknak meg kellene háromszorozódniuk, 2030-ra több mint 1800 milliárd dollárra évente.

Brian Motherway, az IEA hatékonysági vezetője azt emelte ki, hogy "amikor tiszta energiáról beszélünk, a kormányok még mindig gyakran a megújuló energiaforrásokra, a napenergiára és a hidrogénre gondolnak. Ez fontos, de többet kell gondolkodnunk arról is, hogyan használjuk fel az energiát".
Az IEA szerint ez az előrelépés társadalmi előnyökkel is együtt járna, különösen a fejlődő országokban, mivel a hatékonyabb energia valószínűleg több felhasználónak kedvezne.
Az IEA, az ENSZ és a Világbank kedden közzétett jelentése szerint ma a világon mintegy 625 millió ember nem jut elektromos áramhoz, továbbá mintegy 2,3 milliárd ember még mindig káros környezetszennyező módon, olaj- vagy fatüzeléssel él a Földön.