2024 júliusában lép életbe az az EU-rendelet, amely előírja, hogy a műanyag palackokon vagy éppen a gyümölcsleves dobozokon a kupakot környezetvédelmi okokból rögzíteni kell. Magyarországon egyelőre még csak néhány gyártó lépett, a fogyasztóknak azonban lassan hozzá kell szokniuk ahhoz, hogy másként kell használni a palackot és a kupakot is. A Magyar Ásványvíz, Gyümölcslé és Üdítőital Szövetség (MAGYÜSZ) elmondása szerint az új szabályozásnak környezetvédelmi okai vannak.

A MAGYÜSZ, a magyarországi alkoholmentes italgyártók szakmai érdekvédelmi szervezete megerősítette, hogy 2024 júliusától minden műanyagból készült üdítőitalos és ásványvizes palacknál, valamint az italoskartonoknál (pl. gyümölcsleves vagy tejes dobozok) a csomagoláshoz rögzített kupakokat kell használnia a gyártóknak. Az új kötelezettséget az Unió egyes műanyagtermékek környezetre gyakorolt hatásának csökkentéséről szóló irányelve írja elő valamennyi tagállamnak. Az új szabályozás a környezetet hivatott védeni: a kupak rögzítése ugyanis megakadályozza, hogy az a kommunális szemétben vagy a természetben eldobálva végezze, így hozzájárul a csomagolási hulladék csökkentéséhez és a körforgásos gazdaság megvalósításához. A szabályozás a kereskedők számára nem jár kötelezettséggel.

Illusztráció

Dr. Bikfalvi Istvánné, a Magyar Ásványvíz, Gyümölcslé és Üdítőital Szövetség titkára elmondta:

A vonatkozó európai uniós szabályozás 2024 júliusától nem teszi lehetővé a hagyományos műanyag kupakok használatát a műanyag italospalackoknál vagy éppen a gyümölcsleves dobozoknál."

Hozzátette: "A többi európai uniós tagállamhoz hasonlóan a gyártók a következő évben Magyarországon is fokozatosan állnak majd át az új megoldás használatára, a fenti határidőig minden iparági szereplőnek készen kell állnia arra, hogy olyan csomagolást vezessen be, amelynél a kupak az italtárolóhoz rögzítve marad a termék rendeltetésszerű használata során. Fontos cél az is, hogy 2024 júliusától már csak ilyen termék kerüljön forgalomba."

Az új kupakot nem kell eltávolítani, hanem csak könnyedén eltekerni, majd kattanásig hátra hajtani a palackhoz rögzítő gyűrű letépése nélkül, amíg egy kis kattanás érzékelhető. A rögzített megoldás lényege ugyanis éppen az, hogy a kupak és a palack egyben maradjon, együtt legyen összegyűjthető. A palack és a kupak megfelelő használata esetén a palackban lévő ital fogyasztásra kész, akár kitöltenénk, akár a palackból fogyasztanánk azt, és a megszokott kiváló fogyasztási élményt nyújtja. A palack a rögzített kupakkal egyszerűen visszazárható, végül azzal együtt összegyűjthető, illetve a megfelelő szelektív gyűjtőbe dobható.