Évente annyi műanyaghulladék kerül az óceánokba, mint Jamaica területe

műanyag zacskó
Jellyfishes and plastic bag driffting. For us, humans, a submerged plastic bag hardly resembles a jellyfish but for a sea turtle, a ocean sunfish or a dolphin the difference will not seem so obvious. So they frequently ingest drifting plastic bags or other plastic garbage they find in the ocean. Unlike their natural food plastic is not digestible and causes them obstructions of the digestive tract and a long death with great suffering. Portugal. Biosphoto / Paulo de Oliveira
Vágólapra másolva!
Minden évben 8-10 millió tonna műanyaghulladék kerül az óceánokba, ami szétterítve egy kisebb ország teljes területét lefedné.
Vágólapra másolva!

Világszerte minden évben 400 millió tonna műanyagterméket állítanak elő. Ennek nagyjából felét olyan egyszer használatos termékek teszik ki, mint a bevásárlószatyrok, a poharak vagy a csomagolóanyagok.

Ebből évente 8-10 millió tonna köt ki végül hulladékként az óceánokban.

Ez olyan hatalmas mennyiség, hogy ha kiterítenénk, le tudna fedni egy 11 ezer négyzetkilométeres területet. Vagyis olyan kisebb országok területétnek felelne meg, mint Katar vagy Jamaica – írja az Al Jazeera.

A jelenlegi termelési és szennyezési ütem mellett pedig

50 éven belül az összesített hulladékmennyiség már egy 550 ezer négyzetkilométeres területet is le tudna fedni.

Ez nagyjából Franciaország vagyThaiföld területének felelne meg. Az óceánokat szennyező műanyaghulladék jelentős része a rosszul üzemeltetett hulladékkezelő rendszerekből érkezik a vizekbe.

Elképesztő mennyiségű műanyaghulladék kerül az óceánokba Forrás: Biosphoto/Paulo de Oliveira / Biosphoto/Paulo De Oliveira

További jelentős problémát jelentenek a mikroműanyagok, melyek könnyedén bekerülhetnek a tengeri élővilág táplálkozási láncába, végül pedig az emberekhez is visszajutnak. A becslések szerint jelenleg 50-75 ezer milliárd darab mikroműanyag található az óceánokban. Noha egyelőre nincs tudományos konszenzus a mikroműanyagok (közvetett) emberi fogyasztásának hatásairól, számos szakértő szerint fennáll a veszélye, hogy hosszabb távon érezhető egészségkárosító hatással bírnak.

Egy 2022-es kutatás szerint az óceánokba kerülő műanyaghulladék 80 százaléka Ázsiából származik.

A teljes szennyezés több mint egyharmadát a Fülöp-szigetek adhatja a kutatók szerint, míg India részesedése 12,9 százalék, Kínáé pedig 7,2 százalék. Ebben azonban nincsenek benne az exportált műanyaghulladékok, melyek nagyobb eséllyel kötnek ki végül az óceánokban.