4,5 milliárd euróért épülhet új Tesla-gyár

Tesla Model Y, Forma-1, Nico Rosberg, Brandenburg
22 March 2022, Brandenburg, Grünheide: Several Model Y electric vehicles stand on a conveyor belt at the opening of the Tesla Gigafactory Berlin Brandenburg. The first European factory in Grünheide, which is designed for 500,000 vehicles per year, is an important pillar of Tesla's future strategy. Photo: Patrick Pleul/dpa-Zentralbild/dpa (Photo by PATRICK PLEUL / dpa-Zentralbild / dpa Picture-Alliance via AFP)
Vágólapra másolva!
Tárgyalásokat folytathat az amerikai elektromosautó-gyártó Tesla Spanyolországban, Valencia tartomány vezetésével egy autógyár építéséről a Cinco Dias című újság szerint. A lap nem nevezte meg az információk forrásait.
Vágólapra másolva!

Az értesülések alapján a Tesla mintegy 4,5 milliárd euróért építene új autógyárat Valenciában. A tartomány regionális kormányzatának szóvivője a Reuters érdeklődésére közölte, hogy valóban tartottak egyeztetéseket és találkozókat egy meg nem nevezett "nagy autóipari beruházással" kapcsolatban, de azok bizalmas jellegére és a másik féllel kötött megállapodásra tekintettel, nem osztott meg több információt.

A Tesla egyelőre nem válaszolt a hírügynökség megkeresése, míg a spanyol korrmány nem kívánt nyilatkozni a kérdésben.

A Reuters felidézi, hogy a német autógyártó óriás Volkswagen tavaly 10 milliárd eurós spanyolországi beruházást jelentett be. A 40 GWh kapacitást előállító akkumulátorgyár Sagunto-ban épülne, nem messze Valencia tartománytól, és 2026-ban kezdené meg a termelést. Valencia egyébként már otthona a Ford egyik nagy üzemének, ahol a tervek szerint hamarosan elektromos járművek gyártása indulhat meg.

Cikkünk kiemelt képén: Tesla Model Y autók a vállalat németországi gyárában / forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Patrick Pleul