Tavaly jelent meg a pokoli üreg Chilében, most döntöttek miatta

chile, víznyelő
36 méter átmérőjű víznyelő nyílt Chilében
Vágólapra másolva!
Az illetékes chilei bíróság határozatban tiltotta meg, hogy a kanadai bányaipari vállalat Lundin újranyissa Alcaparrosa nevű rézbányáját, aminek közelében, egy falu szomszédságában, tavaly ősszel egy gigantkus víznyelő nyílt meg.
Vágólapra másolva!

A bíróság megerősítette, hogy a munkavégzés átmeneti felfüggesztéséről szóló döntés megfelel az állami környezetvédelmi hivatal (CDE) kérésének. A CDE korábban keresettel fordult a bírósághoz a Lundin bányája miatt, a testület mostani döntése legalább addig hatályban marad, amíg az eljárás le nem zárul.

36 méter átmérőjű víznyelő nyílt Chilében Forrás: Sernageomin

A CDE azért indított jogi úton eljárást a cég ellen, mert állítása szerint a Lundin illetve leányvállalata súlyos környezeti károkat okozott azzal a víznyelővel összefüggésben, amely Tierra Amarilla falu közelében alakult ki Észak-Chilében 2022 júliusában. A vállalat a 36 méter átmérű óriási lyuk kialakulása azonnal fefüggesztette a munkát a közeli rézbányában, de aztán novemberben közölték, hogy másfél év leforgása alatt, fokozatosan újranyitnák azt.

A CDE azonban jogi útra vitte az ügyet, amiben most született meg a határozat. A vállalat ugyanakkor közleményében azt írja, hogy nem fogadja el a bírósági érvelést az üzemszünet fenntartásáról, mert az nem volt "minden kétséget kizáró". A cég szerint a víznyelő kialakulása mögött számos egyéb tényező áll, és ezek nem mindegyike köthető bányájukhoz, miközben a leállással súlyos pénzügyi veszteségük keletkezik.

A bíróság ugyanakkor közölte, hogy döntésénél figyelembe vette, hogy a cég már korábban sem tartott be maradéktalanul minden környezetvédelmi előírást, és nem csak a közeli területei vízzáró rétegeit veszélyeztették, hanem munkásaik egészségét is.

Tavaly októberben egy szabályozó hatóság azt a vádat fogalmazta meg a cég ellen, engedély nélkül hajtottak végre bizonyos fejlesztéseket a bányaterületen, és a kitermelés pedig terven felüli, túlzó mértékű volt. Ha ebben az ügyben a Lundin ellen ítélnek, az akár 13 millió dolláros bírságot is jelenthet a cég számára, valamint visszavonhatják a rézbánya környezetvédelmi engedélyét - számol be arról a Mining.com.