Forintban tizenegy számjegyű összegért kelt el a világ legdrágább rubinja

Estrela de Fura, drágakő, gyűrű, árverés
A representative from Sotheby's Hong Kong holds up the Estrela de Fura Ruby in Hong Kong on April 17, 2023. The Estrela de Fura Ruby, the largest and most valuable ruby ever to appear at auction (55.22 Carats) is expected to fetch at least 30 Million USD at Sotheby's New York in June. (Photo by Peter PARKS / AFP)
Vágólapra másolva!
Rekordáron, a költségeket és jutalékokat is beleszámítva 34,8 millió dollárért (11,9 milliárd forint) kelt el a valaha árverésre bocsátott legnagyobb rubin, az 55,22 karátos Estrela de Fura egy csütörtöki New York-i drágakőaukción.
Vágólapra másolva!

A nyersen 101 karátot nyomó rubint tavaly júliusban találták a Fura Gems vállalat mozambiki Montepeuz rubinbányájában.

A vörös drágakövet 21 millió dolláros kikiáltási áron bocsátották áruba, végül egy meg nem nevezett közel-keleti magángyűjtő tette rá a legjobb ajánlatot telefonon

- közölte a Sotheby's aukciósház.

A drágakőről idén áprilisban készült felvétel:

A korábbi rekordot egy 25,59 karátos burmai rubin tartotta, amely 30,33 millió dollárért kelt el 2015-ben Genfben, ugyancsak a Sotheby's árverésén.

Az aukciósház ékszerszakértője "a természet igazi csodájának" nevezte az Estrela de Furát. Mint elmondta, a csiszoltan 5 karátnál nagyobb rubinok már ritkaságnak számítanak, még ritkábbak a 10 karátot elérők. Húszkarátosnál nagyobb rubin "csaknem példátlan", egy 50 karátnál is nagyobb rubin pedig "csak egyszer az életben fordul elő".

A 55,22 karátos Estrela de Fura rubin a Sotheby's aukciós ház bemutatótermében, az egyesült arab emírségekbeli Dubajban 2023. május 22-én Forrás: MTI/EPA/Ali Haider

Az aukciósház az Estrela de Furáéval megegyező végösszegért, a maga színkategóriájában karátonkénti 3,29 millió dolláros rekordáron árverezett el csütörtökön New Yorkban egy ritka, 10,57 karátos botswanai rózsaszín gyémántot is, a The Eternal Pinket. A rózsaszín gyémántok rekordját az 59,60 karátos Pink Star tartja, amelyet 71,2 millió dollárért adtak el 2017-ben Hongkongban.