Akinek van elég pénze, és nem egyedül, oxigénpalack nélkül vág neki, annak szinte biztosan sikerül feljutnia a világ tetejére. Hiába a 8000 méteres magasság, a luxus itt sem ismeretlen. Más kérdés, hogy ezek a csúcstámadások egyáltalán még expedíciónak tekinthetők-e.

Átlagosan 61 ezer dollárba (átszámítva mintegy 21 millió forintba) kerül személyenként egy expedíció a Mount Everest csúcsára. A Világgazdaság ezt a világ legmagasabb pontjára szervezett kereskedelmi csúcstámadások hirdetéseit megvizsgálva derítette ki. 

Az egyes expedíciók árazása a nyújtott szolgáltatás minőségétől és exkluzivitásától függően nagy szórást mutat. A legolcsóbb és legkevésbé elérhető mászások 30 ezer dollárról indulnak. A legjellemzőbb árszint 50–70 ezer dollár között alakul, de akad néhány ügynökség, amely akár 100 ezer dollárt is elkér egy csúcstámadásért. A jelenleg elérhető legdrágább ajánlat kis híján 220 ezer dollárról, mintegy 75 millió forintról szól.

Ez egy jó állapotú családi ház ára. Az infláció egyébként a Himalájában is kimagasló méreteket öltött, néhány évvel ezelőtt, 2018 körül a kereskedelmi expedíciók legmagasabb díjai 40 és 100 ezer dollár között mozogtak. Öt éven belül tehát megduplázódtak az árak.

Pihenőtábor a Mount EverestenForrás: Shutterstock/Copyright (c) 2016 Kondoruk/Shutterstock. No use without permission./Kondoruk

Miért ilyen drága a Mount Everest megmászása

A 220 ezer dolláros Everest Signature Expedition szervezői ügyfeleiknek azt ígérik, hogy mindössze három hét leforgása alatt feljuttatják őket a csúcsra, azaz 8848 méter magasra. Mottójuk szerint nem kell kompromisszumot kötni és választani a kényelem és a biztonság között. 

Nem mellesleg százszázalékos csúcstámadási sikert tud felmutatni. Akárki azonban nem bízhatja meg az ügynökséget, csak felkészült és egészségi szempontból alkalmas mászókat vállalnak el.

Ki tudja megfizetni a Mount Everest megmászását?

A statisztikák szerint elég sokan, sőt egyre többen. Egyáltalán nem látszik, hogy a húzós költségek visszavetnék az expedíciók számát. A 2023-as tavaszi szezon minden idők legnagyobb forgalmát hozta el, a nepáli tisztviselők rekordszámú, 478 engedélyt adtak ki a Mount Everestre. Mindez azt jelentette, hogy a serpákkal és a támogató személyzettel együtt több mint 1.200-an próbáltak meg feljutni a világ tetejére, mintegy 50 százalékuk sikerrel. Becslések szerint 600-an értek célt, 350 serpa és 250 ügyfél.

További részleteket ide kattintva olvashat.