Ghána tavaly 32 százalékkal növelte az aranykitermelését, amivel visszaszerezte az első helyet a kontinensen a Dél-Afrikai Köztársaságtól.

Ghána 2022-ben 3,7 millió uncia (közel 105 kilogramm) aranyat termelt ki, ami 32 százalékos növekedés volt a megelőző évben mért 2,8 millió unciához képest – közölte a ghánai bányászati kamara. Ezzel Ghána tavaly visszavette a kontinens legnagyobb aranykitermelője címet Dél-Afrikától.

Ghána 2021-ben veszítette el az első helyét a kontinensen, amikor az ország aranykibocsátása drámaian zsugorodott – írja a Mining.com.

Ezzel a nagyüzemi ágazat tavaly az ország történetének legerősebb évét könyvelhette el – mondta Joshua Mortoti, a kamara elnöke.

Ghána visszavette a trónt az afrikai aranypiaconForrás: shutterstock

Hozzátette, az erős kibocsátás és a meglévő bányák termelésének bővítése együttesen 13 százalékkal (2,7 millióról 3,1 millió unciára) emelte a nagyüzemi ágazat hozzájárulását a nemzeti aranykitermeléshez.

Mortoti elmondta, a bányászkamara tagvállalatai több mint 77.620 uncia aranyat értékesítettek a jegybank számára. A Bank of Ghana korábban belföldi aranyvásárlási programot indított, hogy növelje az ország tartalékait.