A kínai jegybank csütörtökön 10 bázisponttal, 2,65 százalékra csökkentette a középlejáratú hitelkeret (MLF) kamatát, a pénzintézeteknek nyújtott egyéves lejáratú hitelek kamatát a gazdaság élénkítése céljából. Tíz hónapon belül ez volt az első csökkentés.

A jegybank a lépéssel 237 milliárd jüan (33,15 milliárd dollár) plusz forrást biztosít hitelezésre a bankoknak a középlejáratú hitelkereten keresztül, hogy fenntartsa a bankrendszer ésszerű és megfelelő likviditását".A csütörtöki lépésre azután került sor, hogy a bank a hét elején meglepetésre csökkentette a rövid lejáratú kamatot, ami elemzők szerint a kínai döntéshozók növekvő aggodalmát tükrözi a gazdaság helyzetével kapcsolatban.

A kínai jegybank központjaForrás: Wikipedia

Elemzők azt várják, hogy a jegybank akár már a jövő héten mérsékli az egyéves hitelek referenciakamatát (Loan Prime Rate/LPR), ami jelenleg 3,65 százalék.

Az LPR 2019 augusztusában lett az új benchmark a kínai központi bank kamatreformja után. 2020-tól a jegybank megköveteli a bankoktól, hogy az új hitelek kamatainak meghatározásakor az LPR-t vegyék alapul.