Nincs messze az éves rekord a forintnál, ma délelőtt néhány fillérre megközelítette a 367,4-es csúcsot az euró/forint keresztárfolyam.

A forint a nemzetközi gazdasági turbulenciák ellenére jó teljesítményt mutat, ráadásul a kormány a betéti kamatstop-intézkedés meghosszabbításáról döntött, ami általában nem szokott jót tenni az árfolyamnak. (A kormánydöntés alapján szeptember végéig zárva marad az a kiskapu, amellyel extra forinthozamot érhettek el a magyar intézményi befektetők.) Az intézkedés lényege, hogy az intézményi befektetők és a 20 millió forintnál nagyobb bankbetéttel rendelkező magánbefektetők a betéteik után nem kaphatnak magasabb kamatot, mint a 3 hónapos diszkontkincstárjegyek hozama.

A forint jó teljesítményét az euró dollárral szembeni árfolyamemelkedése is támogatja, utóbbi egyik oka lehet, hogy az Európai Központi Bank egyik döntéshozója, Gediminas Simkus litván jegybankelnök jelezte, a július végi kamatemelést követően szeptember közepén ismét szigoríthat a monetáris kondíciókon az EKB – írja a Világgazdaság. A régiós devizák együtt mozognak a forinttal, a złoty 0,2 százalékkal erősödött az euróhoz képest.

IllusztrációForrás: Shutterstock/Copyright (c) 2019 Tendo/Shutterstock. No use without permission./Tendo

Az Erste elemzői a forint erősödésre így reagáltak: a jegybank ma reggel tette közzé az első negyedéves fizetésimérleg-számokat, amelyek enyhén gyengébbek lettek a vártnál, és a revízió tovább rontotta az előző év végi adatokat is. Lényeges makroadat nem várható már a héten hazai fronton, így elsősorban a nemzetközi események és a gázár lehet meghatározó az árfolyam aspektusából.

Ma egy sor fontos adat érkezik az Egyesült Államokból, a tartós cikkek megrendelésállományára vonatkozó statisztikákra, lakáspiaci adatokra, illetve fogyasztói bizalmi indexre lesz érdemes figyelni, míg Európában Christine Lagarde EKB-elnök beszéde lehet érdekes. Mindezek befolyásolhatják a forint alakulását.

A bizonytalanság továbbra sem múlt el nyomtalanul a forint piacról, hiszen egyes elemzői várakozások év végére a jelenleginél gyengébb árfolyamot várnak az euróval szemben, ám a forint elmúlt napokban mutatott teljesítménye ezt nem támasztotta alá. Elképzelhető, hogy a csak a nyár végével indul be a folyamat. Addig azonban még lehet hasznot elérni az erősödéssel.