Mostanában nem csillog olyan fényesen, hosszabb távon a magas inflációs környezet és a jegybankok várható felvásárlásai miatt mégis az aranynak állhat a zászló – derül ki a Világgazdaság cikkéből.

A májusi unciánkénti 2055 dolláros dupla csúcs után a New York-i árutőzsdén (NYMEX) gyakorlatilag megállás nélkül szakad az arany kurzusa, június végére az 1917 dolláros mélypontig jutva, holott korábban rendkívül optimista prognózisok láttak napvilágot – írta a vg.hu. Ezzel távolabb kerülünk például az ausztrál ANZ Research május 13-án megjelent előrejelzésétől, amely szerint a sárga fém unciájának jegyzése idén 2100 amerikai dollárig, jövőre pedig 2200 dollárig emelkedik.

Mi történt az arannyal?

A válasz az Egyesült Államok piacán keresendő, májusban még javában dúlt a harc az amerikai adósságplafon megemelésének feltételeiről Joe Biden államfő és a képviselőházi republikánus többség között, totális bizonytalanságot okozva a pénzpiacokon, ez a befektetőket az arany felé terelte. Júniusan a kormányzat zöld utat kapott a 31 400 milliárd dolláros limit átlépésére, elhárítva az Egyesült Államok csődjének rémképét. Viszont májusban kiszivárgott, hogy elmaradhat a Fed júniusi kamatemelése. Ezt követően ugyan lefelé kezdtek csorogni az árak, de az 1950 dolláros támasz csak a június 13–14-re összehívott Fed-ülés után szakadt be, amikor Jerome Powell jegybankelnök nyilvánvalóvá tette, hogy az újabb emelés elmaradása ellenére továbbra is intakt a monetáris politika szigorítási ciklusa, és év végéig további 50 bázisponttal 5,5–5,75 százalékra nő az irányadó kamatsáv.

IllusztrációForrás: 123rf

Ami miatt számos elemző optimista az aranyat illetően, hogy magas inflációs környezet, a recessziós várakozások és a geopolitikai feszültségek kiéleződése a Fed kamatpolitikája dacára változatlanul bizonytalanságot gerjesztenek a piacokon, ami újra az arany felé fordíthatja a tőketulajdonosokat.

Az arany piacát emellett számottevően befolyásolják indiai és kínai magánszemélyek anticiklikus befektetései is, amelyek már sok esetben megtámasztották a nemesfém kurzusát. Emellett az utóbbi időben a központi bankok is jelentős vásárlókká léptek elő.