Fagyizás közben a tölcsérbe harapva aligha gondol bárki áldozatra, pedig az ostya neve a latin hostiából ered, és maga a termék is a vallási szertartás világából került az édesszájúak tányérjára. Kevéssé ismert tény az is, hogy az ostyalapokból készülő nápolyi szelet sem a névadó olasz városból származik, hanem bécsi cukrász fejéből pattant ki – ráadásul a nyomok ebben a történetben is az ókori görögökhöz vezetnek. Nyári szezonális kerekasztal beszélgetést tartott a Magyar Édességgyártók Szövetsége. A meghívott előadók között volt a Bakery World Hungary, az Urban Édesipari Kft és a Mondelez Hungária egy-egy képviselője.

A meleg időt jól viselő, útközben is könnyen fogyasztható ostya és nápolyi a nassolni vágyók nagy nyári kedvence. A sok más édességhez képest jellemzően alacsonyabb cukor- és energiatartalmuk, megfizethető áruk és széles választékuk miatt is népszerű termékek piaca ígéretes növekedés elé néz, - mondta Sánta Sándor, a Magyar Édességgyártók Szövetségének elnöke a szervezet idényindító kerekasztal-beszélgetésén, amely a trendek áttekintése mellett a hazai és nemzetközi szereplők legfrissebb innovációiból is ízelítőt adott.

Európában és Észak-Amerikában fogy a legtöbb ostya és keksz, a Maximize Market Research jelentése (Wafer Biscuits Market – Industry Analysis and Forecast, 2022-2029) szerint a két térség 2021-ben a teljes, 100,92 milliárd dolláros globális piac mintegy háromnegyedét adta. Az elemző szerint a termékkategória piacmérete 2029-ig évente átlagosan 2,9 százalékkal fog bővülni, így az évtized végére eléri a 126,85 milliárd dollárt.

Nagy szelet a piacból

A hazai piacon az ostya és a keksz termékkör 55 milliárd forintos szegmensének részesedése megközelíti a piac negyedét, a fagylalt 56,5 milliárd forintos szelete után a második legnagyobb" – mondta nyitó előadásában Sánta Sándor. A siker titka a hagyomány és az újítás vegyítésében rejlik. Az ostya termékek és a nápolyi szeletek gyártói az eredeti alapok megtartásával folyamatosan fejlesztik kínálatukat, így mindig alkalmazkodnak a fogyasztók változó ízléséhez és preferenciáihoz.

A kerekasztal beszélgetés meghívott előadóinak néhány termékeForrás: Origo

Miközben a nagy klasszikusok, a kakaós-mogyorós nápolyik, a hagyományos tölcsérek és ostyarudak népszerűsége töretlen, a vásárlók növekvő egészségtudatosságát és ínyencségét jelzi egyrészt a teljes kiőrlésű lisztekből illetve alternatív összetevőkből készülő, vegán és gluténmentes változatok, falatnyi méretben csomagolt szeletek keresettsége, másrészt a prémium kategóriás alapanyagokat – például extra csokoládét, pekándiót, liofilizált gyümölcsöket – felvonultató és különleges ízkombinációkat kínáló termékek növekvő forgalma.

"Iparágunk ugyanakkor olyan kihívásokkal szembesül, mint a kiterjesztett gyártói felelősséget érvényesítő EPR-díj mértéke, a népegészségügyi termékadóval, a NETA-val járó adminisztráció terhe és az adó egyes termékkörökben tapasztalható halmozódása. Szektorunkat is sújtja az általános szakemberhiány, a munkaerő-toborzás nehézsége" - mondta az elnök.

Bár az év második felében a fogyasztás tovább csökkenhet, a Magyar Édességgyártók Szövetsége reméli, hogy a negatív trend előbb-utóbb megáll. A szervezet a NETA-halmozódás megszüntetésében és az EPR-díj mérséklésben, további racionalizálásban és az adminisztrációs teher csökkentésben bízik. Az alapanyagok és az energia stabilizálódó ára mellett erre is szükség lenne a hazai édességgyártók versenyképességének növeléséhez, a szektort nehéz körülmények között is jellemző fejlesztés és újítás folytatásához.

A kerekasztal beszélgetés résztvevőiForrás: Origo

Ostyalapok innovációja

A görögök már az ókorban készítettek lisztből és vízből lapos süteményeket (obelios), amelyeket két fémlap között, nyílt tűzön sütöttek. Receptjüket és módszerüket – amely a középkorban már Európa-szerte ismert volt – belga, francia és holland cukrászok fejlesztették tovább, így a vallási szertartásokhoz készülő ostya (wafer) mellett megjelent a nagyobb nedvességtartalmú és puhább, mély rácsmintázatú waffle (gofri) is. Az ostyák méretre vágása után maradó széleket a ministránsok csokoládéval vagy karamellel édesítve fogyasztották. A bécsi Oscar Pischingernek ez adhatott ihletet, hogy az 1880-as években megalkossa a róla elnevezett, ostyából készült tortát, amely máig népszerű desszert Közép-Európában, mutatott rá történeti áttekintésében a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum képviselője.

Bár az édes ostya az olasz tartományokban a kora középkorban megjelent (pizelle), a közhiedelemmel ellentétben a nápolyi sem olasz találmány. Eredete Josef Manner (1865-1947) osztrák cukrászhoz fűződik, aki a róla elnevezett ostyás szelet töltelékéhez kiváló minőségű olasz mogyorót használt, és ezt az új édesség népszerűsítéséhez külön kiemelte. A hivatalos keresztapa azonban a német Bahlsen édességgyártó vállalat lett, amely 1940-ben forgalomba hozott, mogyoróízű ostyakekszének a nápolyi eredet tiszteletére a Napolitaner nevet adta.

Az évszázadokon, sőt évezredeken átívelő ostyás innováció ma is töretlen.

Nápolyi (illusztráció)Forrás: Shutterstock

Ha a Bakery World Hungary neve sokak fülében nem cseng ismerősen, termékei a fogyasztók annál szélesebb köréhez jutnak el, mivel a cég saját márkás fagylaltostyákkal, natúr, mártott és töltött ostyarudakkal, belga gofrikkal, valamint újdonságként karamell és spekuláciusz kekszekkel szolgálja ki ügyfeleit – mondta Sárközi Márton ügyvezető igazgató. A fejlesztések irányát ezen a palettán a minőségi csokibevonatok előtérbe kerülése, a kekszek falatnyi méretű kiszerelése mellett a hagyományt újítással ötvöző Utast Ellátó édességek reneszánsza mutatja.

A családi vállalkozásból 42 év alatt meghatározó piaci szereplővé növekvő Urban Édesipari Kft. folyamatosan beruház a gyártási technológia fejlesztésébe. Két termelőcsarnokában a puszedlik és teasütemények mellett óránként 3 ezer kilogramm nápolyi készül, gépsorai a párnatasakos és vödrös csomagolás mellett állótasakos, szeletes és tömbös csomagolásra, valamint egy terméken belüli eltérő krémezésre és ostyavastagság kezelésére is alkalmasak. Idén a cég harmadik csarnokában is megkezdi a termelést, és a prémium kategóriás termékek csomagolása után a vödrös termékcímkéket is megújítja az egységes céglogó alatt. A környezetvédelemre, például a hulladékhő visszanyerésére és helyszíni szennyvíztisztításra, a csomagolóanyag csökkentésére is gondot fordító cég célja, hogy öt éven belül régiós szinten is a piac élvonalába kerüljön, mondta Hullmann Viktória kereskedelmi igazgató.

A Mondelez Hungária Kft. a csokoládés szeletek, valamint a csoki és egyéb szeletek alszegmensében egyaránt piacvezető 33, illetve 40 százalékos részesedésével, míg az ostyaszeletek alszegmensében 23 százalékos részesedéssel a dobogó harmadik fokán áll, mondta Nagyidai Krisztina, a hazai leányvállalat márkamenedzsere. A kedvelt nemzetközi és hazai márkákat kínáló gyártó az egészséges nassolásra és a fenntartható termesztésre, gyártásra egyaránt hangsúlyt helyez, és fogyasztói igényekre válaszolva a még mindig vezető alapízeken túl fehércsokis, kókuszos, vaníliás és karamellás ízek felé nyit. További újdonság, hogy a Milka Waffelini termékek hamarosan megújuló csomagolása mellett az idén 70 éves Sport szelet is új mezben ünnepelhet - derült ki a tájékoztatón.