A Magyar Posta arra figyelmezteti ügyfeleit, hogy a bankkártyáik adatai és a bankszámlájukon lévő pénz is veszélybe kerülhet, ha rákattintanak azokra a káros e-mail hivatkozásokra, amelyeket csalók küldenek a Magyar Posta nevében, vagy óvatlanul adatokat adnak meg a bűnözőknek.

A honlapjukon olvasható információk szerint az utóbbi időszakban ismételten megnövekedett a Magyar Posta és szolgáltatásai (pl. EMS szolgáltatás) nevében történő visszaélések száma, amelyekben cégük védjegyeit (logo) és arculati elemeit jogosulatlanul felhasználva igyekeznek megtéveszteni a lakosságot. Ügyfeleiktől egyre több ilyen bejelentés érkezik hozzájuk napi gyakorisággal. A hamis e-mailben vagy sms-ben, illetve telefonhívásban általában csomag átvételéhez vagy nem létező nyereményjáték, promóció, esetleg fiktív jótékonysági akció kapcsán kérik a szállítási cím egyeztetését és/vagy a díj, esetleg adomány kifizetését. Az is előfordul, hogy a lakosság által apróhirdetési portálokon feladott hirdetések kapcsán jelentkeznek a csalók magukat komoly vevőként beállítva, és az EMS postai szolgáltatás nevével visszaélve, hamis emailben vagy sms-ben próbálnak biztosítási/feladási/megbízási díjra hivatkozva adatokat és pénzt kicsalni.

Csalássorozatra figyelmeztet a Magyar PostaForrás: Shutterstock/Copyright (c) 2017 Gorodenkoff/Shutterstock. No use without permission./Gorodenkoff

A levélben látható „Kattints ide", „Fizessen online" vagy „Küldje el nekem a csomagot", vagy „Erősítse meg címét", "Csomagja kézbesítésre vár, kérjük, erősítse meg a vám befizetését", illetve hasonló feliratú linkre kattintva azonban adathalász weboldalra kerül a címzett, az itt megadott adatok pedig csalók birtokába jutnak és a bankszámlán lévő pénz is veszélybe kerülhet.

Az is előfordulhat, hogy a link megnyitásával rosszindulatú, kártékony szoftvert telepítenek az ügyfél eszközére.

A Magyar Posta ezért azt kéri, hogy ha valaki ilyen gyanús e-mailt vagy sms-t kap, semmiképp ne kattintson a benne szereplő hivatkozásokra, és ne adjon meg adatokat. Első lépésként mindig ellenőrizni kell a feladó e-mail címét vagy sms esetén a küldő telefonszámát, mert abból rögtön kiderülhet, hogy nem a Magyar Posta hivatalos elektronikus címéről (@posta.hu) vagy telefonszámáról (06-30-344-4987) érkezett a megkeresés.

Fontos továbbá, hogy a posta soha nem küld külföldi telefonszámról vagy „.com" végződésű e-mailcímről ügyfélértesítéseket.

A Magyar Posta kizárólag nemzetközi küldemények esetén a vámkezelési díjak kiegyenlítése kapcsán küld online vagy sms fizetési értesítést, amelyben minden esetben a www.posta.hu/szolgaltatasok/vam link szerepel.

Felhívják a figyelmet, hogy amennyiben nyomkövetési kódot tartalmaz a küldemény, a posta honlapján a kód beírásával bármikor elérhetők a hiteles szállítási információk.

Az utóbbi időszakban ismételten megnövekedett a Magyar Posta nevében történő visszaélések számaForrás: Shutterstock/Copyright (c) 2022 Marc Bruxelle/Shutterstock. No use without permission./Marc Bruxelle

 Gyanúra, fokozott elővigyázatosságra adhat okot:

  • az ismeretlen feladó,
  • a magyartalan megfogalmazás és/vagy a túlzottan sürgető hangvétel,
  • a helyesírási hibák, az ékezetek használatának mellőzése, cirill vagy kínai karakterek használata,
  • vagy ha nem is rendeltünk csomagot, mégis arról értesítenek, hogy fizessünk a megrendelt csomagért,
  • illetve a túl kecsegtető, drága telefon- vagy egyéb nyeremény ígérete,
  • valamint ha külföldi telefonszámról vagy nem „posta.hu" végződésű e-mail címről érkezik a Magyar Posta nevében küldött üzenet.

Javasolják, hogy ügyfeleik mindig ellenőrizzék a hirdetés vagy értesítés valódiságát és győződjenek meg róla, hogy valóban a cég hivatalos e-mailcíméről vagy telefonszámáról érkezett-e az üzenet. Ne csak a feladó nevét, hanem a teljes e-mailcímét is el kell olvasni. Nem szabad például bedőlni, ha a küldő a Központi Értesítés <kozponti.ertesites@postahu.com, mert a Magyar Posta hivatalos e-mailcímei nem „com" végződésűek.

Különösen körültekintően kell eljárni a mobileszközök használatakor.+ Telefonon vagy táblagépen nehezebb lehet észrevenni az adathalász kísérleteket, mert ezeken az eszközökön nem lehet a gyanús hivatkozások fölé vinni az egérmutatót, és a kisebb kijelző miatt a nyilvánvaló hibákat is nehezebb észrevenni.

Ha nyereményt vagy egyéb kedvezményes akciót ígérnek a cég nevében vagy a Magyar Postára hivatkozva valamilyen állítólagos jótékonysági programhoz gyűjtenek pénzt, akkor kattintás előtt tájékozódjanak a posta honlapján, ahol minden hivatalos és érvényes akciójukat, karitatív kezdeményezésüket megtalálhatják. Kétség vagy gyanú esetén forduljanak bizalommal ügyfélszolgálatukhoz és kérjenek megerősítést.

Az adathalászat megelőzésével kapcsolatban bővebb információk ebből a videóból tudhatók meg:

A megtévesztő értesítésekről szóló ügyfélbejelentéseket a Magyar Posta komolyan veszi, és a lakossági tájékoztatás mellett jelzi azt az intézkedésre jogosult hatóságnak is.

Ha valaki mégis a csalók áldozata lesz és kár éri, akkor tegyen rendőrségi feljelentést.

A hamis értesítésekre, felhívásokra adott válaszok következtében felmerült esetleges károkért a Magyar Postát nem terheli felelősség.