Sokszor életek múlhatnak azon, hogy a mentők, rendőrök, katasztrófavédők megtalálják-e azt a házat, lakást, ahol segíteni, bajt elhárítani kell. Érdemes tudni, hogy törvény szerint komolyabb bírság is kiszabható, ha nincs kint olvashatóan a házszám az ingatlanon.

Törvényi előírás, de saját érdek is a házszám megfelelő feltüntetése az ingatlanokon. A házszámtáblát az ingatlan tulajdonosának az utcafronti kerítésen vagy az épület közterületi homlokzatán, a közterületről látható helyen kell elhelyeznie. Ennek elmulasztása akár 150.000 forintos bírsággal is járhat, ráadásul megnehezíti a mentősök, tűzoltók, rendőrök és a postások munkáját is – figyelmeztet közleményében a székesfehérvári önkormányzat.

Amint kiemelik, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény szerint minden házszámmal ellátott épületen a tulajdonos feladata, hogy feltüntesse a házszámot. A tábla beszerzéséről, kihelyezéséről, szükség szerinti cseréjéről és pótlásáról is az ingatlan tulajdonosa köteles gondoskodni. A házszámtáblát az ingatlan tulajdonosának az utcafronti kerítésen vagy az épület közterületi homlokzatán, a közterületről látható helyen kell elhelyeznie. Amennyiben ez nem lehetséges, úgy a házszámtáblát az ingatlanon bárhol, az utcáról látható helyen kell elhelyezni.

Súlyos bírságot kaphatnak azok a háztulajdonosok, akik nem helyezik ki a házszámot a közterületről látható helyenForrás: MTI/Jászai Csaba

50 ezer forintig terjedő helyszíni bírság, illetve 150 ezer forintig terjedő közigazgatási bírság is kiszabható arra, aki nem tartja be, nem teljesíti ezt a kötelezettséget - írja a Feol.hu.

Elsősorban azonban nem a büntetés elkerülése a fontos, hanem az, hogy a jól látható, olvasható házszámmal a mentőknek, tűzoltóknak, rendőröknek és a postásoknak is segítünk a gyors tájékozódásban.