A durián a világ egyik legmegosztóbb gyümölcse. Az állaga és az illata miatt sokan el sem viselik el, míg mások kifejezetten rajonganak érte, különösen Kínában. Egy friss jelentés szerint egy év alatt 400 százalékkal emelkedett a durián iránti globális kereslet.

Az HSBC friss jelentése szerint a durián iránti globális kereslet 400 százalékkal emelkedett tavaly nyár óta, ami elsősorban a kínai fogyasztók rajongásának tudható be.

Az elmúlt két évben Kína 6 milliárd dollár értékben importált a világ legbüdösebb gyümölcseként is ismert duriánból, az ország a globális duriánkereslet 91 százalékát adta – mondta Aris Dacanay, az HSBC közgazdásza.

A durián iránti keresletrobbanás tehát jelentős részben Kínára összpontosul, ahol a lakosság körében nem pusztán saját fogyasztásra vásárolják a gyümölcsöt, hanem ajándékba is adják – a durián ajándékozása ugyanis magas társadalmi státuszt szimbolizál. Emellett Kínában már az is elterjedt, hogy az emberek eljegyzéskor is ajándékoznak duriánt a rokonoknak és barátoknak.

Noha Kínában a durián iránti kereslet már 2017-ben fellendült, az igazán erőteljes növekedés 2022 végétől indult meg – mondták a bank szakértői. A világ második legnagyobb gazdaságában a duriánt átlagosan több mint 10 dollárnak megfelelő áron árulják kilogrammonként, míg a délkelet-ázsiai országokban az átlagos ár nagyjából 6 dollárnak felel meg. A kínálat jelentős része is a délkelet-ázsiai országokból származik. Tavaly ezek az államok (különösen Thaiföld) adták a globális duriánexport 90 százalékát.

Bár Thaiföld uralja a durián piacának kínálati oldalá, a kereslet lendületes emelkedésével a termelési verseny is fokozódik. A délkelet-ázsiai államok ugyanis egyre inkább próbálják kihasználni a piaci lehetőségeket – áll az HSBC jelentésében.

Forrás: CNBC