Újra égési sérülések okozása miatt citálják bíróságra a világ legnagyobb gyorsétteremláncát, a McDonalds'ot. Ezúttal egy Mable Childress nevű, a nyolcvanas éveiben járó asszonynak okozott komoly gondokat, köztük egészségügyi problémákat egy San Francisco-i étteremben vásárolt forró kávé.

Az ügyben felperesként fellépő nő azt állítja, súlyos égési, és látható hegesedéssel gyógyuló sérüléseket szenvedett egy pohár forró kávétól a gyorsétteremben. Az asszony ügyvédjének közlése szerint a pohárból kiömlő forró kávé többek között az ágyékánál is sebesülést okozott ügyfelének, aki az incidens után orvosi ellátásra szorult. A felperesi állítás szerint a problémát közvetlenül az okozta, hogy kávéspohár fedele nem volt megfelelően rögzítve, és amikor átvette rendelését, a záró műanyag egyszerűen lepattant a pohárról, a forró ital pedig az asszonyra ömlött.

A sérülést szenvedő vendég akár 25 ezer dolláros kártérítést is kaphat az elszenvedett fizikai sérülések illetve az átélt érzelmi feszültség miatt, ha a bíróság a javára ítél az ügyben.

Az ügynek különös árnyalatot ad, hogy a felperes szerint nem elég, hogy leforrázta magát a forró kávéval az alkalmazottak hanyagsága miatt, akik nem megfelelően rögzítették a pohár tetejét, azok nem is bizonyultak segítőkésznek az incidensnél.

Képünk illusztrációForrás: Shutterstock

Az étterem, ahol a szerencsétlen eset történt, egyike a vállalat franchise-rendszerben működő egységeinek. Tulajdonosa megalapozatlannak tartja a felperes állítását arról, hogy a tető nem volt megfelelően rögzítve a poháron. Nyilatkozata szerint dolgozóik szigorú élelmiszer-biztonsági képzést kapnak munkájukhoz, melynek része az is, hogy biztosítsák a frissen készülő ételek és italok biztonságos felszolgálását.

Nem először fordul elő, hogy egy gyorsétteremláncot azért perelnek, mert az általuk felszolgált ital túl forró volt, és a vendég sérüléseket szenvedett el miatta. A legismertebb ilyen eset 1994-ben történt. Akkor egy, Albuquerque-ben a forró kávé miatt harmadfokú égési sérüléseket elszenvedő nő azért perelte a McDonald'sot, hogy az fizesse ki számára kezelésének orvosi költségeit, melybe egy műtéti eljárás is beletartozott. A cég eredetileg 800 dollárt ajánlott fel a nőnek kompenzációként, amit az elutasított. S bár az esküdtszék a 2,9 millió dollárnyi összeget is méltányosnak ítélte, a vendég végül 600 000 dollár kártérítésben egyezett ki a vállalattal - ez az inflációs hatás miatt ma nagyjából 1,2 millió dollárt ér.

Bár azóta ez az ügy sajátos eleme lett az amerikai pop- és mémkultúrának - a kártérítési összegét sokan túlzónak tartják -, a bírósági dokumentumokból kiderül, hogy a "túl forró" kávé valós probléma a gyorséttermekben. Akkoriban például a McDonald'snál felszolgált kávé hőmérséklete messze a legmagasabb volt az összes gyorsétterem közül: nagyjából a víz forráspontja körül, 90–100 Celsius fokon szolgálták fel.