Levetkőzné túlságosan komoly imázsát Kanada közigazgatási fővárosa, Ottawa, melyet az ott élők és az ország lakóinak egy része is államuk legunalmasabb nagyvárosának tart. Ennek érdekében a város vezetése érdekes koncepciót fogadott el: munkát ajánlanának valakinek, akinek elsődleges munkaköri feladatata lenne az éjszaki élet felpörgetése.

"A város, amely elfelejetett szórakozni"  - így jellemezte Ottawát a szatirikus közéleti kommentárjairól ismert Allan Fotheringham. Csakhogy ennek négy évtizede, és a település azóta sem vetkőzte le magáról a "túl komoly", "túl unalmas" címkéket. Egyes Youtube-videósok körében trenddé vált, hogy csak azért utaznak Ottawába, hogy saját tapasztalataikkal mérjék fel, valóban olyan zord és szürke-e a város, mint a híre alapján feltételezni lehet.

A komolyságnak részben az lehet az oka, hogy - a nagyvárosi területen élőket is számolva - Ottawa 1,5 millió lakosából nagyjából minden negyedik ember a közszférában dolgozik. Ez persze nem meglepő, hiszen Ottawa Kanada fővárosa és kormányzati központja. Ennek úgy tűnik a vidámság az ára. A The Wall Street Journal lapnak nyilatkozott Amen Jafti, aki karrierje korábbi szakaszában a szövetségi kormány munkatársa volt, majd dokumentumfilmek készítésébe kezdett. Tíz éve készített filmjében ottawai lakosokat kérdezett arról, valóban unalmasnak látják-e városukat. Meglepő, de a helyiek többsége szerint onnan valóban "kihalt a szórakozás", ahol legfeljebb nagyokat lehet aludni, és Jafti szerint a helyzet most is ugyanaz.

Az ottawai városházán azonban úgy gondolják, ideje változtatni ezen. Ezért a városházán dolgozó  főállású alkalmazottat keresnek azért, hogy a dolgozó felpörgesse a város éjszakai életét. A munkakörhöz tartozó beosztásnak egyelőre nincs elnevezése, de az ottawai városatyák olyan ötleteket dobtak be a koncepcióhoz, mint "éjszakai polgármester", az "éjszaki élet biztosa", illetve "az éjszaka császára".

Felvétel Ottawa belvárásárólForrás: Canadian Press/Rex/Shutterstock

A tisztviselők szerint az ötlethez ugyanakkor konkrét akcióterv társul. Ennek célja, hogy a város gazdasági élete felpezsdüljön a 18 és reggel 6 óra közti időszakban. Kanada egymilliónál népesebb városai között Ottawában van a legkevesebb, az éjszakai szórakozáshoz kapcsolódó vállalkozás, így a lakosok is keveset költenek az esti és éjszakai órákban. Az akcióterv kidolgozói úgy látják, a pezsgő éjszakai élet versenyelőnyt jelenthet azoknak a városoknak, melyek fiatal vállalakozókat akarnak magukhoz csábítani, elérve azt, hogy a vállalkozók oda költözzenek, és ezáltal a település demográfiai mutatói is javuljanak.

Az ottawai ötletnek vannak előztményei. Európában, Amerikában és a világ más tájain már van tapasztalat az éjszakai életért felelős hivatalos pozícióval kapcsolatban. Ottawa városa különösen Amszterdam példáját tartja követendőnek, ahol 2012 óta alkalmaznak tisztviselőt az éjszakai élet, a szórakozás fejlesztésére.