Fontos bejelentést tettek az éttermi borravalóról

Vágólapra másolva!
Idén január 1-jétől a korábbiakhoz képest kedvezőbbé vált a borravaló adózása.
Vágólapra másolva!

Adózási szempontból a borravaló adómentes bevétel, de csak bizonyos feltételekkel. 2025. január 1-jétől azonban még kedvezőbbek lettek a borravaló adózási szabályai – hívja fel a figyelmet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).

2025. január 1-től már nem csak akkor adómentes a borravaló, ha azt a felszolgáló a vendégtől közvetlenül kapja.

Adómentes lett az a borravaló is, amelyet a vendéglátó egység üzemeltetője oszt szét dolgozóinak. Ehhez azonban olyan nyilvántartást kell vezetnie, amelyből kiderül, kinek, mikor és mekkora összeget juttatott borravalóként, vagyis minden olyan adatot fel kell tüntetnie a nyilvántartásban, amellyel a kifizetést igazolja a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak – írja az adóhatóság.

Így tehát, ha a borravalót a vendég, a fogyasztó nem készpénzben, hanem bankkártyával, illetve azonnali átutalással fizeti, a dolgozó csak akkor kaphatja meg azt adómentesen, ha ezekről az összegekről a vendéglátóhely üzemeltetője egyértelmű nyilvántartást vezet.

borravaló, illusztráció
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock

A magyarok szívesen adnak borravalót

A magyarok szívesen adnak pénzt a pincérnek, ha elégedettek a felszolgálással – derült ki egy tavalyi friss kutatásból, amelyben a nemzetközi kitekintés részeként az is szerepel, hogy évente átlagosan 500 dollárt költ egy amerikai borravalóra az éttermekben. Úgy tűnik, az úgynevezett Z-generáció tagjainak jelent leginkább fejtörést az, hogy mennyi borravalót kell adni.

A tavalyi kutatás eredményei alapján a 18-65 éves magyar internetezők 75 százaléka jár el valamilyen gyakorisággal különböző vendéglátóhelyekre, melyek között az éttermek (49  százalék) és a cukrászdák, kávézók (44 százalék) a legnépszerűbbek. Minden negyedik megkérdezett mindig és szívesen ad borravalót bárhol, ha elégedett a szolgáltatással.

Minden ötödik válaszadót a szokás vezérli (20 százalék), közel minden harmadik (30 százalék) ugyan szokásalapon dönt, de csak akkor ad, ha elégedett a szolgáltatással. A megkérdezettek 13 százaléka egyáltalán nem ad borravalót, egytizedük pedig az aktuális hangulata alapján dönt.

A borravaló és a szervízdíj nem ugyanaz

Bár a különbséget a legtöbben ismerik a két fogalom között, de többen még mindig összetéveszhetik az éttermek kapcsán ezt a két fogalmat. A NAV itt idézett közleménye kapcsán fontos megjegyezni, hogy az abban foglaltak kizárólag a borravalóra tekinthetők érvényesnek, hiszen 

a szervizdíj egészen más, lényegében a vendég által kötelezően fizetendő szolgáltatási díj az elfogyasztott ételeken és italokon felül.

Sokan gondolkodnak úgy, hogy amennyiben a vendéglátóhely szervízdíjat számít fel, akkor borravalót már nem kell adniuk a felszolgálóknak, hiszen az "kiváltja" azt. A helyzet ezzel szemben valójában az, hogy a szervízdíj nem feltétlenül váltja ki a borravalót. Borravalót ugyanakkor sosem vagyunk kötelesek fizetni, szervízdíj felszámolásától függetlenül dönthetünk úgy, hogy adunk (s úgy is, hogy nem). Így például ha különösen elégedettek voltunk a felszolgáló munkájával, a szervízdíjon felül fizetett borravalóval tudjuk ezt ténylegesen kifejezni neki – a fenti szabályok szerint adómentesen.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!