Az Origo is beszámolt róla, hogy újabb versenyfelügyeleti eljárásokat indított a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) három élelmiszer-kiskereskedelmi láncnál is.
A vásárlói bejelentések alapján megfogalmazott gyanú szerint a Spar, az ALDI és a Tesco vélhetően megtévesztette a vásárlókat az egyes „teljes kiőrlésűként” hirdetett termékeivel kapcsolatban.
2025. február 12-én a Lidl már 186 millió forintos bírságot kapott, mert a cég négy, „teljes kiőrlésűként” hirdetett termékével kapcsolatban megtévesztette a vásárlókat.
A Gazdasági Versenyhivatal eljárása eredetileg azért indult, mert cukorbeteg vásárlók fordultak a versenyhatósághoz, a Lidl kifogásolt kereskedelmi gyakorlata miatt. Amint a GVH kommunikációs igazgatója, Horváth Bálint akkor, a téma kapcsán kifejtette:
Magyarországon több mint egymillióan élnek cukorbetegséggel. Ezért a vállalkozásoknak a kereskedelmi kommunikációjuk kialakítása során figyelmemmel kell lenniük arra, hogy a fogyasztók miként fogják értelmezni üzenetüket, és nem várhatják el fogyasztóktól, hogy az állítások valóságtartalmának utánajárjanak. Különösen igaz ez, hogyha sérülékeny, például beteg fogyasztókról van szó.
A cukorbetegeknek ugyanis rendkívül lényeges, hogy milyen összetevőkből álló élelmiszereket, péksüteményeket esznek, ez ugyanis alapvetően befolyásolja az egészségüket, illetve életminőségüket.
A téma kapcsán megkérdeztük Mészárosné Jaskó Enikő dietetikust, aki az Origónak elmondta, hogy
a Magyar Élelmiszerkönyv szabályozza, hogy milyen feltételeknek kell megfelelnie teljes kiőrlésű termékeknek.
Pl: a teljes kiőrlésű pékárúnak összes lisztre vonatkoztatva minimum 60 százalékban kell teljes kiőrlésű lisztet tartalmaznia, amely lehet búza-,rozs,-vagy tönkölyliszt. Egyéb búza rozs -vagy tönkölyőrlemény maximum 40 százalékban használható fel a termékben, amely ezen kívül 1 százalékban tartalmazhat más tipusú lisztet. Továbbá a minőségi követelményeket is a Magyar Élelmiszerkönyv szabályozza, amelyet a terméken fel is kell tüntetni.
A teljes kiőrlésű pékáruk fogyasztási javaslata a diabetes és az IR vonatkozásában az alacsony glikémiás index miatt ajánlott. Mert, bár a Kcal és a CH tartalom szinte azonos a nem teljes kiőrlésű termékekkel, azonban a teljes kiörlésű termékeknek lényegesen lassabb a felszívódása, így nem emelik gyorsan a vércukor illetve az inzulin szintet
-tájékoztatott a szakember.
A panaszeljárások következményeként most három versenyfelügyeleti eljárást indított a GVH, a Spar Magyarország Kereskedelmi Kft.-vel (Spar), az ALDI Magyarország Élelmiszer Bt.-vel (Aldi) és a TESCO-GLOBAL Áruházak Zrt.-vel (Tesco) szemben. A GVH mindhárom élelmiszer-kiskereskedelmi cég esetében észlelte, hogy egyes „teljes kiőrlésű” jelzővel forgalmazott, helyben sütött pékáruikkal kapcsolatos kereskedelmi kommunikációjukban, illetve önmagában ezen termékek elnevezésével megtévesztette a vásárlókat.
A versenyfelügyeleti eljárások megindítása nem jelenti annak kimondását, hogy a vállalkozások a jogsértést elkövették. Az eljárások a tények tisztázására és ezen keresztül a feltételezett jogsértés bizonyítására irányulnak-írta a GVH.