Az új fogalom, amivel meg kell ismerkednünk: a "Cell-cultivated products", rövidebb nevén a CCP, magyarul „sejttenyészetett termék". Ezt a jelölést kapják majd azok az élelmiszerek, amelyeket apró állati sejtekből, de állattenyészés nélkül, mesterséges körülmények között szaporítanak. A laborban előállított hamburgerek, steakek, kolbász és lazac gyártásához nincs szükség hatalmas földterületekre, és csökken az állattenyésztésből származó üvegházhatású gázok kibocsátása is. A sejttenyésztett hús tápanyagtartalmát lehet úgy módosítani, hogy az egészségesebb legyen, mint az állati eredetű termék.
Noha zöldségeket is elő lehet állítani sejttenyésztéssel laboratóriumban, de a gazdaságosság miatt a szegmens cégei a húsra, illetve a tenger gyümölcseire koncentrálnak.
A kritikusok szerint a CCP-k kifejlesztése újabb eltávolodást jelent a természetes élelmiszerektől, miközben már most is gondot jelent az ultra-feldolgozott élelmiszerek rendkívüli térnyerése, az állattenyésztők pedig a saját megélhetésüket látják veszélyben.
Az Egyesült Királyság eddig csak állateledelekben engedélyezte a CCP-húsok felhasználását, de Szingapúr, Izrael és az Egyesült Államok egyes részein már engedélyezték az emberi fogyasztást is.
Az Egyesült Királyság vezető szerepet tölt be a CCP-k előállítása terén, ezt próbálja most utolérni a hatósági engedélyeztetés. A brit Élelmiszer-szabványügyi Ügynökség (FSA) programjában nyolc CCP-gyártó céget vizsgálnak, a britek mellett amerikai, holland, francia és ausztrál vállalatokat.