Két éven belül kereskedelmi forgalomba kerülhetnek a sejttenyésztett húsok

Vágólapra másolva!
Két éven belül emberi fogyasztásra engedélyezhetik az Egyesült Királyságban a laboratóriumban termesztett élelmiszereket. Az iparágban működő cégek állítottak már elő húsgombócot, állati zsírt és más élelmiszereket, de panaszkodtak, hogy eddig nehézségekbe ütközött az Élelmiszer-szabványügyi Ügynökség (FSA) jóváhagyásának megszerzése. Ez a folyamat gyorsulhat fel azzal, hogy egy tudósokból és szabályozási szakértőkből álló csapat szigorú tudományos bizonyítékokat fog gyűjteni a termékekről és azok előállítási módjáról.
Vágólapra másolva!

Az új fogalom, amivel meg kell ismerkednünk: a "Cell-cultivated products", rövidebb nevén a CCP, magyarul „sejttenyészetett termék". Ezt a jelölést kapják majd azok az élelmiszerek, amelyeket apró állati sejtekből, de állattenyészés nélkül, mesterséges körülmények között szaporítanak. A laborban előállított hamburgerek, steakek, kolbász és lazac gyártásához nincs szükség hatalmas földterületekre, és csökken az állattenyésztésből származó üvegházhatású gázok kibocsátása is. A sejttenyésztett hús tápanyagtartalmát lehet úgy módosítani, hogy az egészségesebb legyen, mint az állati eredetű termék.

Noha zöldségeket is elő lehet állítani sejttenyésztéssel laboratóriumban, de a gazdaságosság miatt a szegmens cégei a húsra, illetve a tenger gyümölcseire koncentrálnak.

A burger and fries are placed on a table during the SIRHA International Catering, Hotel and Food Trade Exhibition at Eurexpo Lyon in Chassieu France on January 24 2025. (Photo by Matthieu Delaty / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP)
Ebben a hamburgerben még állati eredetű hús van, de elképzelhető, hogy ennél jobb tápanyagforrás lehet a CCP-hús 
Fotó: AFP/Hans Lucas/MATTHIEU DELATY

A kritikusok szerint a CCP-k kifejlesztése újabb eltávolodást jelent a természetes élelmiszerektől, miközben már most is gondot jelent az ultra-feldolgozott élelmiszerek rendkívüli térnyerése, az állattenyésztők pedig a saját megélhetésüket látják veszélyben. 

Az Egyesült Királyság eddig csak állateledelekben engedélyezte a CCP-húsok felhasználását, de Szingapúr, Izrael és az Egyesült Államok egyes részein már engedélyezték az emberi fogyasztást is.

Az Egyesült Királyság vezető szerepet tölt be a CCP-k előállítása terén, ezt próbálja most utolérni a hatósági engedélyeztetés. A brit Élelmiszer-szabványügyi Ügynökség (FSA) programjában nyolc CCP-gyártó céget vizsgálnak, a britek mellett amerikai, holland, francia és ausztrál vállalatokat.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!