Daganatot okozó szer miatt hívnak vissza egy egzotikus gyümölcsöt

Vágólapra másolva!
Az Európai Unió élelmiszer- és takarmánybiztonsági gyors riasztási rendszerén (Rapid Alert System for Food and Feed, RASFF) érkezett bejelentés alapján határértéket meghaladó Ochratoxin A tartalmat mutattak ki olasz eredetű, részlegesen rehidratált fügében. A termékből egy olasz importőrön keresztül Magyarországra is érkezett.
Vágólapra másolva!

A Nemzeti Kereskedelmi és Fogyasztóvédelmi Hatóság (NKFH) közlése szerint felvették a kapcsolatot az érintett vállalkozással (Rolfesz Kft.). 

A vállalkozás az NKFH-val együttműködve, a fogyasztók egészségvédelmét szem előtt tartva, saját hatáskörben azonnal megtette a szükséges intézkedéseket, gondoskodott a kifogásolt tétel fogyasztóktól történő visszahívásról. 

A vállalkozás által megtett intézkedéseket, valamint a visszagyűjtött termékek további sorsát (megsemmisítését vagy elszállítását) a hatóság nyomon követi – áll tájékoztatásukban.

füge, illusztráció
Szárított fügét hívnak vissza (képünk illusztráció)
Fotó: Unsplash

Komolyan kell venni az anyag jelenlétét

az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) tudományos állásfoglalása szerint az élelmiszerekben található ochratoxin A főként gabonákban és gabonatermékekben, húskonzervekben, valamint friss és szárított gyümölcsökben fordul elő. Közegészségügyi kockázatát 2006-ban értékelte az EFSA, amely arra a következtetésre jutott, hogy a vesében felhalmozódhat, és patkányokon végzett nagy mennyiségű bevitel vesedaganatot okozott.

Az érintett termékek adatai az alábbiak:

  • Termék megnevezése: Részlegesen rehidratált füge
  • Márka: Viva il fico Noberasco
  • Kiszerelés: 200 g
  • Tételszám: L5010B
  • MMI: 30/04/2026
  • Gyártó: Noberasco SpA (Olaszország)
  • Termékvisszahívás oka: határértéket meghaladó Ochratoxin A tartalom

A hatóság által közzétett kép a termékről:

A hatóság kérése, hogy amennyiben a fenti tételazonosítóval rendelkező termékből vásárolt és a termék még a birtokában van, azt ne fogyassza el!

A mikotoxinok egyes penészgombák által termelt erős biológiai hatású anyagok, melyek az élelmiszerekben természetes módon képződő veszélyes méreganyagok közé tartoznak. Az Ochratoxin-A olyan mikotoxin, amely főként gabonafélékben, gabonakészítményekben, hüvelyesekben, pörkölt kávéban, sörben, szárított szőlőben, szárított gyümölcsökben, borban, kakaóban, mogyorófélékben és fűszerekben fordulhat elő, fogyasztásuk esetén felhalmozódhatnak a szervezetben.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!