Vigyázat: veszélyes átverés terjed a fagylalttal a Balatonnál

Vágólapra másolva!
Az albán pékségek után megjelent az albán fagylalt is. Igaz ez az olyan nyaralóövezetekre is, mint a Balaton, ahol sokan keresik a felfrissülést ezzel a jéghideg finomsággal. Amikor azonban belenyalnak a tölcsér tartalmába, sokszor jön a kellemetlen meglepetés.
Vágólapra másolva!

Az idei szezonban nagy a szórás az árak tekintetében a fagylaltoknál: 550 forintos, de akár 850 forintos gombócárral is lehet találkozni. Emellett jelentősek lehetnek a különbségek a minőség tekintetében is, az albán fagyi például egyre magasabb ára ellenére minimális beltartalmi értéket képvisel. 

fagylalt, fagylaltkörkép, illusztráció, albán fagyi
Az albán fagyi minősége silányabb, mint a kézműves készítményeké 
Fotó: Unsplash

Ez esetben is igaz, hogy olcsó húsnak híg a leve, mert a gombóconként 500 forint alatt kínált fagylaltokkal nem árt vigyázni. De így sem biztos, hogy ki tudjuk szúrni a gyenge minőséget. Igaz ez például az albán pékségek után Magyarországon megjelent albán fagylaltokra, amelyek gyenge minőségük ellenére egyre drágábbak, és áruk már közelíti a kézműves termékekét – vagyis már ennek alapján sem lehet kiszűrni őket. 

Albán fagyi: erre kell figyelni

Vannak ugyanakkor árulkodó jelek, amelyekre érdemes odafigyelni, mert így nagy valószínűséggel elkerülhetjük az átverést. Az albán fagyik például a hozzáadott mesterséges anyagok és aromák miatt nagyon élénk, rikító színűek, már csak ezért sem ajánlott a fogyasztásuk. Ezzel szemben a kézműves fagylaltok jóval visszafogottabb színűek.

A sokszor díszítés nélkül feltornyozott, felhabosított fagylalthalmok és a hatalmas adagok megint csak arra utalhatnak, hogy silány minőséggel van dolgunk.

A hagyományos, főzéses eljárással készülő kézműves fagylaltokból ugyanis kisebb adagokat adnak, tömörebb állaguk miatt.

Mindezek mellett az albán fagyik illata kevésbé intenzív, de ez persze már csak akkor derül ki, amikor megkóstoltuk. S hogy még teljesebb legyen a félrevezetés, sok helyen kézműves fagylaltként árusítják őket.

Ha a cukrászdának vagy fagylaltozónak van közösségimédia-oldala, azon érdemes áttanulmányozni a vásárlói bejegyzéseket, hiszen azok alapján tájékozódhatunk, hogy kézműves vagy silány minőségű termékkel van-e dolgunk. 

Az albán fagylalt porból készül és a legtöbb esetben a beltartalmi értéke egyenlő a nullával. Az olcsó alapanyag miatt előállítása is kevesebbe kerül, és a hagyományos, főzéses eljárással készülő termékekhez képest jóval nagyobb nyereség érhető el rajtuk. 

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!