Elfogadták az adótörvényeket

2004.11.09. 7:23

Az Országgyűlés hétfőn 196 igen szavazattal, 160 ellenében, egy tartózkodás mellett elfogadta a jövő évi adótörvényeket. Ezek szerint jövőre kétkulcsos, 18 és 38 százalékos lesz a személyi jövedelemadó és 8 millió forintos jövedelemig vehető igénybe családi adókedvezmény. A társasági adótörvény módosítása a kis- és középvállalkozásokat ösztönzi fejlesztésre, illetve munkahelyteremtésre, és könnyebben juthatnak banki hitelhez az evások.

A két személyi jövedelemadó kulcsot elválasztó 1,5 milliós jövedelmet havi bruttó 125 ezer forintos fizetéssel lehet elérni, vagyis az ennyit vagy az ennél kevesebbet keresők a 18 százalékos kulccsal fizetik az szja-t jövőre. Idén az adózók 800 ezer és 1,5 millió forint közötti jövedelme 26 százalékos adókulccsal adózott. A középső adósáv megszűnésével az 1,5 millió forint feletti éves jövedelmet realizálók átlagosan havi 4670 forinttal fognak kevesebb személyi jövedelemadót fizetni, azok, akik a jelenlegi adótábla szerint a középső adósávba estek - vagyis akik havonta 67 ezer és 125 ezer forint között keresnek - az adótábla módosításával ennél kevesebb adócsökkenésre számíthatnak, azonban ezt adójóváírás kompenzálja.

Az adójóváírás esetében a jogosultság felső határa 2005-ben évi 1 millió 350 ezer forint lesz, a számított adót az adójóváírás csökkenti, amely az adóévben megszerzett bér 18 százaléka, de jogosultsági hónaponként legfeljebb 9 ezer forint lehet.

Adókedvezményeket 100 ezer forint összegben azok vehetnek igénybe, akiknek az éves jövedelme 6 millió forintot nem haladja meg. Ha az adózó jövedelme éves szinten 6 millió forint és 6,5 millió forint közé esik, akkor a 100 ezer forintos kedvezmény fokozatosan megszűnik a 6,5 millió forint jövedelemhatárig. A 6,5 millió forintot meghaladó éves jövedelemnél adókedvezmény nem vehető igénybe. Családi adókedvezményeket évi maximum nyolcmillió forintos jövedelemig lehet igénybe venni.

A társasági adótörvény módosítása elsősorban a kis- és középvállalkozásokat ösztönzik fejlesztésre, illetve munkahelyteremtésre. 2005. január elsejétől az exportról illetve a közösségen belüli adómentes értékesítésről kiállított számlában a mentesség természetére is utalni kell (pl. termékexport, közösségen belüli értékesítés, tárgyi adómentes értékesítés, alanyi adómentesség).

Változó járulék kötelezettségek

A jövő évi társadalombiztosítási és munkaerőpiaci változások közül az alacsonyabb összegű tételes egészségügyi hozzájárulás és a hátrányos helyzetben lévők alkalmazása esetén kérhető járulék-visszaigénylés a foglalkoztatók terheinek a csökkenését eredményezi. Az egyéni és társas vállalkozók munkanélküli ellátását biztosító járulékkötelezettség bevezetése azonban további terheket ró a vállalkozásokra.

Illetékek

Jövőre nem emelkedik az első lakást vásárló fiataloknak járó illetékkedvezmény, emelkednek viszont az államigazgatási jogorvoslati eljárásért és egyes okmányok kiadásáért fizetendő, valamint a tételes bírósági eljárási illetékek. Az eredeti tervekkel ellentétben közeli hozzátartozóknál nem lesz illetékköteles a takarékbetét és üzletrész öröklése.

Eva könnyítések

Könnyebben juthatnak banki hitelhez az evások és azok is visszakerülhetnek az eva-körbe, akiket bankszámla hiányában zártak ki. Nem csökken viszont az iparűzési adó és az önkormányzatok magasabb helyi adókat szabhatnak ki jövőre.

KAPCSOLÓDÓ CIKK