Bezárul a kiskapu az evásoknál

2005.07.01. 7:22

Az ötéves adóreform első lépései között szerepel az áfa csökkentése. A pénzügyminiszter hangsúlyozta: a kormányzat nem tervezi ennek kapcsán az evások jövedelemkiesésének a mérsékelését. Veres János korábbi nyilatkozata szerint, be kell zárni azt a kaput, amely most sokak számára a költségvetés megcsapolására szolgál. A 20 százalékos áfa bevezetése nem okoz jelentős hátrányt az érintetteknek, hiszen az evások jövedelemcsökkenése az egy százalékot sem éri el jövőre.

Az adónem bevezetését igazi sikertörténetként emlegetik. A tavalyi negyedik negyedév és a 2004. év adóbevallása alkalmával 19 milliárd forintot fizettek be az egyszerűsített vállalkozói adókörbe tartozók február 20-ig, ami 7,3 milliárddal több az egy évvel ezelőttinél, adtuk hírül február végén a PM tájékoztatása alapján. Az evások száma idén húszezerrel nőtt, így 2005-ben Magyarországon mintegy 100 ezer egyéni és társas vállalkozó, illetve vállalkozás működik az eva szabályai szerint. Az eva bevételek eddig mindig túlteljesültek, így történt most is, hiszen az első negyedévre a költségvetés 15 milliárdos eva-bevétellel kalkulált, de már február 20-ig több mint 19 milliárd forintot fizettek be az evázók - mondta Karácsony Imréné a Pénzügyminisztérium helyettes államtitkára.

Két nappal később adtuk hírül, hogy az Európai Unió áfabizottsága az uniós szabályozással összeegyeztethetőnek ítélte az egyszerűsített vállalkozói adó magyarországi rendszerét. Kovács László adóügyi biztos sajtónyilatkozatban közölte, az érvek szerint az eva az adórendszer egyszerűsítését és az adóelkerülés visszaszorítását szolgálja - vagyis alapvető uniós adópolitikai célokat szolgál. A pénzügyi tárca illetékese szerint az evabefizetés 7,3 milliárd forinttal haladta meg az előző évit.

Az eva befizetések sikerei az idei év első negyedévben tovább folytatódtak. Az egyszerűsített vállalkozói körbe tartozók 17,8 milliárd forint előleget fizettek be az első negyedéves bevételük után április 21-ig, ami 3,4 milliárddal több az egy évvel korábbinál - közölte Karácsony Imréné, a Pénzügyminisztérium helyettes államtitkára. Rámutatott arra is, hogy 2005-ben a halmozott adóbefizetések összege 38,5 milliárd forintot tett ki, amelyből az is következik, hogy az idei, 75,3 milliárd forintra tervezett eva-bevétel is bizonyára túlteljesül.

Ugyancsak tavasszal tudósítottunk arról - a Világgazdaság információi alapján - hogy az eva alanyainál jóval kevesebb szabálytalanságot tapasztalt tavaly az APEH, mint más adózók vizsgálatánál. Az evásoknál ritkábban és kisebb összegben tártak fel adóhiányt. Az adóhatóság szakértői szerint mindez jól bizonyítja, hogy a kisebb adóterhelés és a kevesebb adminisztráció javítja az adózási morált.

Előző
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK