Hétfőn jár le az szja-bevallás határideje

2006.05.18. 7:20

Május 22-én éjfélig kötelesek az önadózók a személyi jövedelemadóról szóló bevallásukat benyújtani és megfizetni az esetlegesen jelentkező adót is. Annak, aki a bevallást az egységcsomagban található borítékban küldi el ajánlott levélként, a feladásért fizetnie sem kell.

A törvényi előírások értelmében május 20-a a bevallás határideje. Az idén azonban ez az időpont munkaszüneti napra esik, így a határidő az ezt követő első munkanapon, azaz május 22-én éjfélkor jár le.

Az APEH a nyilvántartásában szereplő magánszemélyeknek előzetesen megküldte a bevalláshoz szükséges egységcsomagot. Azok az önbevallók akik postai úton nem kaptak bevallási nyomtatványt, az illetékes adóhatóság ügyfélszolgálatán - adóazonosítójuk ellenében - ingyenesen beszerezhetik azt. Évek óta lehetőség van arra, hogy az érintettek az internetről letöltött program segítségével készítsék el a bevallásukat. Az elektronikusan kitöltött bevallások kinyomtathatók és szabályszerű aláírást követően postai úton nyújthatók be az adóhatósághoz. (Az azonosító adatokat a bevallás minden egyes oldalán fel kell tüntetni.) Az internetes bevallás egyik nagy előnye, hogy a kitöltőprogram a hibalehetőségeket a legkisebbre korlátozza. A másik előny, hogy az így elkészített bevallások elektronikusan is beküldhetők. Ehhez azonban előzetes okmányirodai regisztrációra van szükség.

Fontos szabály, hogy az adóbevallást akkor is ki kell tölteni és be kell nyújtani, ha a bevallási időszakban a magánszemélynek adófizetési kötelezettsége nem keletkezett (nullás bevallás). Amennyiben a benyújtás akadályba ütközik (például tartós kórházi kezelés), annak megszűnését követő 15 napon belül kell a bevallási kötelezettségnek eleget tenni. A határidő elmulasztása miatti igazolási kérelmet azonban magához a bevalláshoz csatolni kell. Hat hónapon túl azonban már igazolási kérelmet sem lehet előterjeszteni. A május 22-ei határidő lejártát követően, december 31-ig még a 0553-as, 2007. január elsejétől azonban már az akkor használatos bevalláspótló nyomtatványon kell az utólagos adóbevallást megtenni. Annak, aki 2006-ban valamelyik korábbi évre szóló bevallását szeretné pótolni, a nyomtatványboltokban kapható, vagy az APEH honlapjáról letölthető 0636-os nyomtatvány kitöltésével teljesítheti a kötelességét.

Az adóhatóság tájékoztatása szerint az internetes kitöltő program működése a tavalyi évhez képest nem változott. 0553-as számú bevallás főlapját, beleértve az A-C jelzésű lapokat is, mindenkinek ki kell töltenie. A többi mellékletet azonban csak akkor kell a csatolni, ha azokban akár csak egy sorban is, szerepel adat. A bevallási egységcsomagban található még 2 db rendelkező nyilatkozat, amely szintén letölthető az internetről, 2 db befizetési csekk és 1 db válaszboríték is. A borravaló utáni járulékfizetésre tekintettel egy új, 11-es lappal bővült a bevallási nyomtatvány. Ezen a lapon lehet 15 százalékos járulék bevallását teljesíteni.

Az adóbevallást tintával, nyomtatott betűkkel vagy írógéppel kell kitölteni. Az adózónak csak a fehér rovatokba szabad adatokat írnia.  Az szja bevallás másodpéldányát, az alapjául szolgáló összes okmánnyal, igazolással, bizonylattal és a postai feladóvevénnyel együtt 2011. december 31-éig kell megőrizni.

Előző
  • 1
  • 2
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK