Sokaknak dupla minimálbér után kell fizetni

2006.06.20. 7:14

Szeptembertől a minimálbér kétszerese után kell a járulékokat megfizetni. Kedvezményt kapnak ugyanakkor azok, akiknek a jövedelme a havi 125 ezer forintot nem éri el. A szigorítás leginkább a vállalkozók helyzetét rontja. Emelkednek továbbá a járulékmértékek, a nyugdíj mellett dolgozókat pedig  egészségügyi ellátási hozzájárulásra kötelezik.

Az igazságos közteherviselés elvének érvényesítése címén terjesztette elő a kormány a járulékmódosítással kapcsolatos terveit, a javaslatokat már tárgyalja a parlament. A változások ugyanakkor a többség számára a befizetések növekedését jelentik majd. A tavalyi év végén elfogadott ötéves adó- és járulékcsökkentési program keretében 2007. január elsejétől két százalékos járulékcsökkentést írtak elő a foglalkoztatók vonatkozásában. Ezzel ellentétben a parlament előtt lévő tervezet továbbra is a 29 százalékos társadalombiztosítási járulékkal számol. Ezen belül megváltozik azonban a nyugdíjbiztosítási és az egészségbiztosítási járulék aránya. A jelenlegi 11 százalékos egészségbiztosítási járulék januártól 8 százalékra csökken, a nyugdíjbiztosítási járulék ugyanakkor 18 százalékról 21 százalékra emelkedik.

A foglalkoztatottak és a biztosítottak vonatkozásában is átalakítják az egészségbiztosítási ellátásokra vonatkozó befizetések rendszerét. Az egészségbiztosítási járulék egy részét a természetbeni, másik részét pedig a pénzbeli ellátások fedezetére számolják el a jövőben. A befizetéseket is ennek megfelelő bontásban kell majd ezentúl bevallani. Ezzel egyidejűleg a foglalkoztatottak 4 százalékos egészségbiztosítási járuléka szeptembertől 6 százalékra, januártól pedig 7 százalékra emelkedik.

Többet fizetnek a nyugdíjasok is

A nyugdíj mellett dolgozók járulékterhei is jelentősen emelkednek. A kiegészítő tevékenységet folytató (nyugdíjas) egyéni és társas vállalkozóknak 5 százalékos baleseti járuléka helyébe szeptembertől 10 százalékos, jövő januártól pedig 16 százalékos egészségügyi szolgáltatási járulék lép. A saját jogú nyugdíjas munkavállalókat eddig nem terhelte járulékfizetési kötelezettség. (Más kérdés, hogy a foglalkoztatóknak az általános szabályok szerint kell ilyenkor is a munkabér utáni járulékokat megfizetni.) A jövőben ellenben a nyugdíjasokat is terheli a 4 százalékos természetbeni egészségbiztosítási járulék, a nyugdíjfolyósítás szünetelése esetén pedig a 2, illetve januártól 3 százalékos pénzbeli egészségbiztosítási járulék is.

Foglalkoztatók járulékai

Év

Nyugdíjbiztosítási járulék

Természetbeni egészségbiztosítási járulék

Pénzbeli egészségbiztosítási járulék

2006. évben

18 százalék

7 százalék

4 százalék

2007. jan. 1-jétől

21 százalék

5 százalék

3 százalékBiztosítottak járulékai

Év

Nyugdíjbiztosítási járulék

Természetbeni egészségbiztosítási járulék

Pénzbeli egészségbiztosítási járulék

2006. szept. 1-jétől

8,5 százalék (magán-nyugdíjpénztári tagnál 0,5 százalék)

4 százalék

2 százalék

2007. jan. 1-jétől

8,5 százalék (magán-nyugdíjpénztári tagnál 0,5 százalék)

4 százalék

3 százalékAz őstermelőket is bevonják a rendszerbe

A mezőgazdasági őstermelői tevékenység jelenlegi szabályok szerint nem eredményez biztosítási kötelezettséget. A kormány által előterjesztett módosító javaslat 2007. január elsejétől az őstermelőket is bevonja a kötelező társadalombiztosítás rendszerébe a költségvetési terhek csökkentése érdekében. A változtatás indokolása szerint ugyanis az őstermelők - biztosítás hiányában - ellátásban sem részesülhetnek. Éppen ezért ki kell küszöbölni, hogy idős korukban szociális alapon folyósított juttatásokra szoruljanak. Az őstermelő tehát a jövő év elejétől biztosítottá válik e tevékenysége alapján. Az átmeneti rendelkezések alapján a biztosítási kötelezettség csak azokra vonatkozik, akiknél az irányadó nyugdíjkorhatárig hátralévő idő és a már megszerzett szolgálati idő együttes mértéke a teljes nyugdíj folyósításához szükséges 20 évet eléri. Az őstermelő a minimálbér alapján, ha pedig a bevétele a 7 millió forintot nem haladja meg, a minimálbér 50 százaléka után köteles járulékot fizetni.

Előző
  • 1
  • 2
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK