László Csaba: Mégsem csökken jövőre az szja

A személyi jövedelemadó (szja) jövő évre meghirdetett csökkentése elmarad - jelentette be László Csaba pénzügyminiszter szerdán.

A pénzügyminiszter bejelentése értelmében elmarad a 2004-re meghirdetett szja csökkentés, amely öt év után először enyhített volna a személyi jövedelem adóterhén. Az eredeti elképzelések szerint az átlagos adóterhelés mértéke az idei 21,2 százalékról 19,6 százalékosra csökken volna.

A pénzügyminiszter elmondta, hogy az adókedvezmények eltörlése összesen 120-130 milliárd forint megtakarítást jelent majd a költségvetésnek. Az eltörlésre váró kedvezményeket azonban nem részletezték. Az áfa-törvény módosításától 85 milliárd forint bevételi többletet várnak.

A 23 százalékos áfa kulcs alá kerül a háztartási energia, a gáz nélkül, és a személyszállítás is. Az áfa kulcs 25-ről 23 százalékra csökkentését az üzemanyagok, az alkohol és a dohányáruk jövedéki adójában kompenzálják, így áruk nem változik - mondta a pénzügyminiszter. A gépjármű adó is ilyen konstrukcióban növekszik, így annak értéke sem változik jövőre. A cégautó-adót megduplázzák, az off-shore adó 3-ról 4 százalékra emelkedik. Az öko-adók 22 milliárd forinttal emelik meg a költségvetés bevételeit.

53 milliárd forinttal növeli majd a bevételeket az ápolásbiztosítási járulék bevezetése, amit a munkavállalók fizetnek majd, s mértéke a bruttó bér 1 százaléka lesz. Kiadási oldalon 140 milliárd forinttal csökkentik a központi költségvetési szervek kiadásait. Az EU-s transzferek a kiadásokat duplán, a bevételeket egyszeresen növelik. Az EU-befizetések 122 milliárd forintot tesznek majd ki 2004-ben.

KAPCSOLÓDÓ CIKK