Csökken jövőre az szja

Az állam kiadásainak lefaragásával teremthető elő a törvényben már meghatározott, jövő évi szjacsökkentés fedezete - közölte Veres János pénzügyi államtitkár pénteken. Az szja mérséklésének fedezetét kereső bizottság nem támogatja az ingatlanadó szabályainak tervezett megváltoztatását.

Jövőre a törvényben előírtaknak megfelelően csökkennek az szja-kulcsok és változnak az adósávok - jelentette be Veres János, a Pénzügyminisztérium politikai államtitkára pénteken.

Az adócsökkentés fedezetét kereső háromtagú bizottság tagjaként az államtitkár elmondta: a testület szakmai előkészítő munkát végez, és alternatívákat javasol a kormány számára az adócsökkentés fedezetét jelentő 140-150 milliárd forint előteremtéséhez. Ezek közül Medgyessy Péter miniszterelnök választ szeptember 3-án.

A bizottság által támogatott alternatíva az állami költségek lefaragásával teremtené elő a szükséges pénzt; a tervek szerint az állami intézmények egy bizonyos határon belül maguk dönthetnék el, mely kiadásaikat mérséklik. Veres János a bizottság által kidolgozott többi alternatíváról nem nyilatkozott.

Wekler Ferenc parlamenti alelnök, a testület SZDSZ-által delegált tagja közölte: pártja kitart az adócsökkentés mellett, amely éves szinten, átlagosan 46 600 forintot hagy az emberek pénztárcájában.

A tavaly elfogadott adótörvény szerint 2004-től az szja-kulcsok és sávok a következők lesznek:

0-800 000 forint

18%

800 001-1 500 000

26%

1 500 001-től

38%Nem támogatják az új ingatlanadót

Nem lesz ingatlanadó
Az ingatlanadó, mint költségvetési eszköz, nem téma és nem aktuális kérdés, nincs napirenden. Ingatlanadót a kormányzat nem vezet be - áll az MSZP-frakció pénteki közleményében.

A bizottság sajtótájékoztatóján elhangzott: munkájuk során fel sem merült az ingatlanadóztatás szigorítása, amit a testület nem is támogat.

A Pénzügyminisztérium napokban nyilvánosságra került tervezete szerint az ingatlanadóztatás szabályai 2004-től egyszerűsödnének, és az önkormányzatoknak lehetőségük nyílna a korábbinál jóval magasabb adók kivetésére.

KAPCSOLÓDÓ CIKK