Termékdíj drágíthatja a gépjárműveket, háztartási cikkeket

Az uniós csatlakozással egyidejűleg a gépjárművekre és az elektronikai termékekre is kiterjesztenék a környezetvédelmi termékdíj-fizetési kötelezettséget az illetékes tárca elképzelései szerint - írja a Világgazdaság csütörtöki számában.

A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium 2004 májusától bővítené a termékdíj-fizetésre kötelezettek körét. A törvénymódosítás koncepciója szerint a jövőben a háztartási,  a szórakoztatóelektronikai, a számítástechnikai, a telekommunikációs termékek, valamint a gépjárművek gyártóit, forgalmazóit is termékdíj-fizetési kötelezettség terhelné. A díj mértékére nézve még  nem született konkrét elképzelés, feltehetőleg megmarad azonban az eddigi gyakorlat, azaz a termékcsoportonként eltérő díjtételek alkalmazása.   

A díjköteles termékek körének kibővítését indokolja, hogy a két termékcsoport újrahasznosítása csak részben megoldott. A befolyt összeget erre a területre fordítanák. Az érintetteknek azonban lehetőségük lesz arra is, hogy a csomagolóanyagok mintájára közvetlenül vagy közvetett módon, maguk oldják  meg a hasznosítást, ezáltal részben vagy egészben mentesülhetnek a fizetési kötelezettség alól. A törvénymódosítástól függetlenül folyik a gépjárművekre és az elektronikai termékek hasznosítására vonatkozó uniós szabályok átvétele, és szeptember közepén egyeztetések kezdődhetnek arra nézve is, hogy indokoltnak tekinthető-e a jelenlegi fizetési kötelezettség fenntartása valamennyi termékkör esetében.    

KAPCSOLÓDÓ CIKK