Mennyire kell értenem a számítógéphez?

2002.11.15. 16:17

45 éves irodavezető vagyok. A főnök jobbkeze. Szerencsémre eddig mindig olyanok mellett dolgoztam, akik profin értettek a számítógéphez, ezért nem nagyon voltam rákényszerítve, hogy az alapszintű szövegszerkesztői ismereteknél jobban elmélyedjek a témában. Nemrég új külföldi főnököm lett és ő elvárná tőlem, hogy jobban értsek az informatikához. Ráadásul ahogy az álláshirdetéseket böngészgetem, a legtöbb esetben elakadok a feltételeknél. Például nem értem, mit jelent az, hogy a jelentkezőnek készségszintű ismeretekre van szüksége, ha meg akarja szerezni az állást. Tudni szeretném, mit kell egyáltalán a különböző szinteken érteni?

Sz-né T. Éva (Pilisvörösvár)

Igaza van abban, hogy először azzal kell tisztában lennie, mit értünk a különböző "szinteken". Például egy üzletembernek, menedzsernek vagy adminisztratív dolgozónak - tapasztalataim szerint - az adott munkahelytől függően, optimális esetben egy gyakorlott szoftverfelhaszálói és alapfokú hardverüzemeltetői szinten kell értenie az informatikához. Az alapfokú számítógép-kezelést tehát el kell sajátítani.

Az ilyen tanfolyamokon elméletben majd gyakorlatban sajátítják el a személyi számítógéppel (PC) kapcsolatos alapfogalmakat. A szoftverfelhasználói tudás is több szintet jelöl. Az ún. "kezdő felhasználói" szint az operációs rendszer vagy az azt helyettesítő valamely parancsvégrehajtó program (Windows Intéző, Norton Commander, WinCommander stb.), illetve a Windows egyszerűbb felhasználói programok alapszintű kezelését jelenti. Az ún. "gyakorlott felhasználó" már magasabb szinten rendelkezik a fenti operációs rendszerek, illetve parancsvégrehajtó programok majdnem minden parancsának (pl. programok és adatok áttekintése, keresés, programok elindítása), továbbá szövegszerkesztők, adatbázis- és táblázatkezelők, valamint bonyolultabb felhasználói programok ismeretével (pl. prezentációs programok: Power Point, grafikus programok: PaintShopPro, Adobe Photoshop stb.; Internetes böngészők: Internet Explorer, Netscape, Opera stb.)

A készségszintű ismeret azt jelenti: egy fontos, határidős munka elkészítésénél nem lesz idő a felhasználói kézikönyvet bújni még az egyszerűbb parancsok esetén is. A szövegszerkesztés megismerése során talán a legfontosabb a számítógépes szövegszerkesztés és az írógép használatának összevetése és a különbségek megtanulása. Magyarországon általában a WinWord szövegszerkesztő használatát tanítják. Mivel azt írta, valamilyen szinten ért a számítógépekhez, bizonyára találkozott már valamelyik programmal. Így tudja azt is, hogy a szövegszerkesztés nem egyenlő a levelek megírásával, hanem ide tartozik a különböző jelentések, a bonyolultabb és külső megjelenésükben is igényesebb kiadványok szerkesztése és kultúrált megjelenésű tördelése, majd nyomtatása is. Színvonalasabb tanfolyamokon ezért a résztvevőknek alapfokú tipográfiai, tördelési és nyomtatási ismereteket is adnak.

Ha tovább szeretne lépni, az internetes levelező, adatbázis- és táblázatkezelő, továbbá grafikus programok elsajátítását mindenképpen a fenti ismeretek megszerzése és kellő begyakorlása után javaslom. A fent említett tanfolyamok sok különbséget mutathatnak tematikájukban, időtartamban és árban egyaránt. Általában ezek az ismeretek 1-3 hetes intenzív tanulással elsajátíthatók. Szerintem csak akkor van értelme elkezdeni a tanulást ha az embernek lehetősége van otthon vagy a munkahelyén a gyakorlásra. A tanfolyamoknál figyeljünk arra, hogy hány hallgató jut egy gépre, kapunk -e valamilyen igazolást a tanfolyam elvégzéséről, kapunk-e magyar nyelvű írásos anyagot. A speciális egy tárgyra összpontosító alapfokú tanfolyamok árai színvonaltól függően 2002-es folyó áron 15000-25000 Ft, míg a komplex tanfolyamok 25000-45000 Ft között mozognak. Itt is érvényes, hogy érdemesebb nagyobb, számítógépes oktatásban jelentős tapasztalatokkal bíró oktató cégeknél (SZÁMALK, Kopint-Datorg, Controll Oktatóközpont stb.) tanulni, de még ez esetben sem árt egy-két ott végzett hallgatótól referenciát kérni az adott tanfolyamról vagy iskoláról.

Üdvözli:

Pintér Zsolt
Fejvadász és karrierszakértő
http:// www.pinter.hu

További tanácsok
Állásajánlatok