Menedzserportrék: Straub Elek

Forrás: ORIGONév: Straub Elek

Születési év: 1944
Jelenlegi munkahely: Matáv Rt.
Honlapjának címe:www.matav.hu
Jelenlegi pozíció: elnök-vezérigazgató

 

 

 

Bemutatkozás:

Straub Elek 1944-ben született Balatonfüreden. A Budapesti Műszaki Egyetemen 1968-ban villamosmérnöki, majd 1972-ben mérnök-közgazdász diplomát szerzett. 1970 és 1980 között főosztályvezetőként a Munkaügyi Minisztérium Számítástechnikai Központjában dolgozott, részt vett információs és statisztikai rendszerek fejlesztésében és működtetésében, számítógépalkalmazásban, ipari vezetők képzésében. 1980-tól a Központi Statisztikai Hivatal számítástechnikai főosztályvezetője, később elnökhelyettese. Részt vett az országos statisztikai információs rendszer kiépítésében és irányításában, a kormányzati információs rendszer szervezésében, a KSH alá tartozó vállalatok felügyeletében. A kormány tanácsadója volt informatikai kérdésekben, és a kormány informatikai fejlesztési bizottságának vezetője. 1990-től az IBM Magyarország Kft. vezérigazgatójaként irányította a cég magyarországi szolgáltatási és forgalmazási tevékenységét, ellátta a cég képviseletét, irányította információs rendszerek létrehozását az államigazgatás és vállalatok részére. A Matáv vezérigazgatójává 1995 júliusában nevezték ki, ugyanakkor tagja lett a cég Igazgatóságának. 1996 januárjában választották meg a Matáv Igazgatóságának elnökévé. Azóta elnök-vezérigazgatóként, 2000 novemberétől pedig egyúttal a felsővezetői testület, az Ügyvezető Bizottság elnökeként irányítja a Matáv Csoport tevékenységét.

 

Korábbi munkahelyek:

Időszak

Pozíció

Munkahely

1970 - 1980

főosztályvezető

Munkaügyi Minisztérium Számítástechnikai Központja

1980 - 1990

számítástechnikai főosztályvezető, elnökhelyettes

KSH

1990 - 1995

vezérigazgató

IBM

1995 -

vezérigazgató

Matáv

1996 -

igazgatósági elnök

Matáv

Iskolai végzettség:

Időszak

Képzés

Intézmény

1968

villamosmérnök

BME

1972

Mérnök-közgazdász

BME

Tudományos munkák, elismerések:

  • 1999 Magyarországon Az Év Menedzsere cím
  • 2000 külföldön Az Év Vezérigazgatója cím
  • Szakmai publikációkban megjelenő, az általa irányított cégek tevékenyégével kapcsolatos írások (kötetekben, tanulmánygyűjteményekben, konferenciák anyagában, egyéb kiadványokban stb.)
  • Rendszeres előadások a szakmai, kormányzati, felsőoktatási szervezésű, informatikával és távközléssel kapcsolatos konferenciákon, road-show és egyéb rendezvényeken.

Közéleti szerepvállalás:

  • 1997-98-ban az ETNO (European Public Network Operators' Association, az európai nyilvános hálózatüzemeltetők szövetsége) Közgyűlésének elnöki tisztségét töltötte be.
  • Tagság és aktív tevékenység számos szakmai és társadalmi szervezetben (Joint Venture Szövetség, AmCham, Magyar Vitorlás Szövetség stb.).
  • Rendszeres médiaszereplések (sajtó, televízió, rádió, internetes fórumok).
  • 2003 májusában két évre a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara elnökévé választották meg.

Nyelvismeret:

  • Angol, német (kiváló)
  • Orosz (passzív)