Nem tiltható be a devizahitel Magyarországon

2005.12.28. 7:54
Forrás:
A nemzeti valuta gyengülése nem csak a devizahitelek felvevőit, de a bnkokat és a pénzügyi rendszert is veszélyeztetheti.

A devizahitelek nem csak az ügyfelek számára kockázatosak, de a bankok és az egész pénzügyi rendszer számára is - mondta az [origo]-nak Király Júlia, a Nemzetközi Bankárképző Központ vezérigazgatója. A problémát pont az okozhatja, ha a vártnál nagyobb mértékben csökken a nemzeti valuta értéke. Ilyen esetben nem csak az fordulhat elő, hogy a hitelfelvevőnek többet kell fizetnie, esetleg fizetésképtelenné válik, de bankokat is veszteség éri, ha a tervezettnél több ügyfél nem tudja törleszteni a hitelt. A bankokat ért veszteség pedig egy bizonyos mérték felett az egész pénzügyi rendszer stabiléitását veszélyezteti.

Király Júlia ezért fontosnak tartja, hogy a pénzügyi hatóságok - a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete és a Magyar Nemzeti Bank - többször is figyelmeztesse a hitelfelvevőket, mekkora kockázatot jelent számukra a devizahitelek felvétele.

A devizahitelek betiltásának ötlete Lengyelországban annak nyomán merült fel, hogy svájci frank erősödése és a zloty gyengülése miatt emelkedtek a svájci frank alapú hitelek törlesztő részletei. Ez több százezer embert sújt Lengyelországban, ugyanis a lakáshitelek kétharmadát svájci frankban jegyzik. A lengyelek az éve eleje óta 11,5 milliárd zloty értékben vettek fel jelzálogkölcsönt, s ebből több mint 9 milliárd zloty étékűt devizában tartanak számon.

Forrás: MTI
Lengyelországban maguk a bankok kezdeményezték a devizahitelek betiltását

Erről a Gazeta Wyborcza című lengyel lap írt, melynek értesülését Mariusz Zygierwicz, a Lengyel Bankszövetség igazgatója is megerősítette. Eszerint maguk a lengyel pénzintézetek javasolták a bankfelügyeletnek, hogy korlátozza, sőt tiltsa meg a külföldi valutában való hitelnyújtást a lakosság számára.

Jan Krzysztof Bielecki, az egyik legnagyobb lengyel pénzintézet, a Bank Pekao igazgatója azt hangsúlyozta, hogy csak abban a valutában szabad eladósodni, amelyben az ember a fizetését kapja. Ennek jegyében már több bank nem hajlandó valutahitelt nyújtani klienseinek. Attól tartanak, hogy a zloty árfolyamesése következtében ügyfeleik tömegesen válnának fizetésképtelenné, s hiába kapnák meg a kölcsön fedezetéül szolgáló lakást, azok tömege is szinte értéktelenné válna.

A devizahitelek lengyelországi betiltása rengeteg ember számára lehetetlenné tenné a lakásvásárlását. A GE Money számításai szerint ugyanis egy 100 ezer zloty értékű svájci frankban felvett kölcsön után mintegy 400 zloty a törlesztés. Ha viszont ugyanezt az összeget zlotyban veszik fel, akkor 543-606 zloty. Ezért a devizahitelek betiltása esetén a jelenlegi ügyfelek mintegy harmada nem jutna kölcsönhöz, mert keresete túl alacsony a zlotyban számolt hitel felvételéhez.

Giczi József

Előző
  • 1
  • 2
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK