Felértékelődnek a svájcifrank-hitelek

Vágólapra másolva!
Mivel a bankok forintban tartják nyilván a devizában denominált tételeket is, devizahitel-állományuk százmilliárd forinttal felértékelődött a forintgyengülés nyomán. A svájci frankban eladósodott ügyfelek ugyanakkor rosszul jártak - írja a Világgazdaság.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt csaknem két hónapban jelentősen felértékelődött a hazai bankok devizahitel-állománya, június vége óta ugyanis a magyar fizetőeszköz nagyjából tízforintnyit - 6,7 százalékot - gyengült a piacon domináns szerepet játszó svájci frankkal szemben.

Ennek eredményeként több mint százmilliárdos állományi többletet könyvelhetnek el a hitelintézetek. A forint gyengülésének ugyanakkor a svájci frankban eladósodott ügyfelek kevésbé örülhetnek, hiszen az árfolyammozgás hatásai érvényesülnek a törlesztőrészletekben is.

A bankok által nyújtott lakossági hiteleken belül a forintalapú konstrukciók aránya folyamatosan csökken, miközben a frankban denomináltak kihelyezése dinamikusann bővült az elmúlt időszakban. A folyószámla-hitelek, illetve egyes fogyasztási jellegű kölcsönök kivételével az új kihelyezések túlnyomó többsége devizában történik.