Kimennek a divatból az egyszerű bankbetétek

Vágólapra másolva!
Egyre ritkábban kínálnak a magyar pénzintézetek hagyományos bankbetéteket. Helyettük az egyre bonyolultabbá váló kombinált ajánlatok jönnek divatba. Eközben csökken az egyre nehezebben összehasonlíthatóvá váló egyszerű betétekkel elérhető kamat.
Vágólapra másolva!

Szinte az összes magyar pénzintézet nagyszabású betétgyűjtő akciókba kezdett a kamatadó bevezetésének első évfordulóján annak érdekében, hogy az akkoriban lejáró betétek közül minél többet megszerezhessenek maguknak. Közülük a legtöbb még most is érvényes, sőt újabbak is indultak. A kiemelkedő kamatokat azonban egyre bonyolultabb feltételekhez kötik a bankok.

A hirdetésekben ugyan magasabbnál magasabb betéti kamatok szerepelnek annak érdekében, hogy a bankok felkeltség az ügyfelek figyelmét. Sokan azonban csalódottan távozhattak az akciók hatására felkeresett bankfiókokból, miután kiderült, hogy az egyszerűnek vélt betétek feltételek sokaságához - például aktív folyószámla-használathoz, befektetési jegyek vásárlásához vagy hitelkártya igényléshez - kötöttek. A bankok kínálatában egyre ritkább a hagyományos betét, helyette a kombinált betét vált divattá.

A pénzintézetek már régebben is indítottak olyan betétakciókat, amelyekben csak azoknak kínáltak emelt kamatokat, akik új megtakarításokat kötöttek le. A takarékoskodóknak így régóta érdemes a legmagasabb kamatot keresve körbeutaztatniuk pénzüket az akciókat kínáló bankok között.

Egyre nehezebb tájékozódni

Az újabban kínált betétakciók során már folyószámla nyitásához, sőt újabban annak aktív használatához kötik az akciós betéti kamatok elérését a pénzintézetek. Az akciós kamatok csak 2-3 hónapig érvényesek. Ilyen gyakran pedig nem érdemes a munkáltatói kifizetések és a közüzemi díjak átutalást átirányítani.

Még veszélyesebb tendencia a betéti konstrukciók egyre összetettebbé, bonyolultabbá alakítása. Ennek a mostanában kibontakozó folyamatnak ugyanis az lehet a következménye, hogy a bankok kínálata összehasonlíthatatlanná válik az ügyfelek számára. E folyamat részeként az utóbbi időben a más befektetések - befektetési jegyek, kötvények - vásárlásához kötődő betétek váltak a betéti kínálat meghatározó elemeivé.

Eközben az utóbbi félévben csökkentek az egyszerű betétek kamatai. Az [origo] által összegyűjtött adatok szerint ugyanis futamidőtől függően legfeljebb 7,4-10,0 százalék kamatot fizetnek más szolgáltatások igénybe vételéhez nem kötődő, egy évnél nem hosszabb futamidőre szóló lakossági betétjeikre a bankok. A kamatadó levonása után ez 5,9-8,0 százalék közötti nettó hozamot jelent.

Az inflációtól függ minden

Márciusban még bruttó 7,40 százalékos kamatot lehetett elérni egymillió forint egy hónapos lekötés esetén, novemberben már csak 6,95 százalékost. Egy akciós betétnek köszönhetően ugyanakkor a két hónapos futamidőre járó legmagasabb kamat 9,50 százalékról 10,00 százalékra nőtt; három hónapos lejárat esetén pedig ugyanúgy 9,00 százalékos kamat érhető el, mint 7 hónappal korábban. Kevésbé szép a helyzet a hosszabb futamidők esetén. A 6 hónapos futamidőnél 7,9-ről 7,1 százalékra, 12 hónaposnál pedig 8-ról 7 százalékra csökkent a legmagasabb betéti kamat.

Hogy ez sok vagy kevés, attól függ majd, hogy mekkora lesz az infláció a következő évben. Ha bejönnek az elemzői előrejelzések és 4 százalék körüli pénzromlás lesz, akkor tisztességesnek tűnő 2-4 százalékos reálhozam érhető el. Ám ha a következő esztendőben is 6-8 százalék marad, akkor a kamat csak nagyjából ellensúlyozza az inflációt és a fogyasztás elhalasztását már nem díjazza.