Betétakciók, kemény feltételekkel

Vágólapra másolva!
Számos akciós betétet ajánlanak a bankok, melyek során akár 10 százalék feletti kamatot is fizetnek. Az akciós kamatok elérését azonban gyakran kemény feltételek teljesítéséhez kötik. Az [origo] összegyűjtötte a fontosabb betétakciókat és feltételekhez nem kötődő betétekre járó kamatokat.
Vágólapra másolva!

A pénzintézetek sorra indítják betétakcióikat, melyek hirdetéseiben magasabbnál magasabb kamatok szerepelnek, hogy felkeltsék az ügyfelek figyelmét. A kínált betétakciók azonban már sokkal összetettebbek, mint amilyeneket korábban megszokhattunk. A most kínált betétek akciós kamatai gyakran más befektetésekhez, vagy folyószámla nyitásához, sőt újabban annak aktív használatához kötődnek. Közben a bankok kínálatában és főleg hirdetéseiben egyre inkább háttérbe szorulnak a hagyományos betétek.

Az [origo] tavaly január, március és november után, idén februárban is összegyűjtötte, hogy egy magánszemély mekkora kamatot kap egymillió forint, legfeljebb egy évre történő lekötése esetén. Az összeállításba azokat a fix kamatozású konstrukciókat vettük be, amelyekhez más szolgáltatást nem kell igénybe venni. Az összeállításban azok a konstrukciók is benne vannak, amelyeknél friss pénz elhelyezését várják el. A takarékoskodóknak ugyanis régóta érdemes a legmagasabb kamatot keresve körbeutaztatniuk pénzüket az akciókat kínáló bankok között.

Az [origo] által összegyűjtött adatok szerint futamidőtől függően legfeljebb 6,95-10,00 százalék kamatot fizetnek más szolgáltatások igénybe vételéhez nem kötődő, egy évnél nem hosszabb futamidőre szóló lakossági betétjeikre a bankok. A kamatadó levonása után ez 5,56-8,00 százalék közötti nettó hozamot jelent:

Jelentős kamatcsökkenés után szerény emelkedés

Az egyhónapos futamidőre feltételek nélkül elérhető legmagasabb betéti kamat tavaly, március és november között 7,40 százalékról 6,95 százalékra csökkent és jelenleg is ezen a szinten áll. A két hónapra lekötött betétekért kapható legmagasabb kamat ugyanakkor, egy akciónak köszönhetően 9,50 százalékról 10,00 százalékra nőtt és egy másik bank akcióján most is ezen a szinten áll.

Idén februárra 8,75 százalékra csökkent a három hónap alatt elérhetően legmagasabb betéti kamat a tavaly márciusi és novemberi 9,00 százalékról. A hat hónapos lekötésre kapható kamat a tavaly márciusi 7,90 százalékról novemberre 7,10 százalékra süllyedt, majd idén februárra 7,50 százalékra nőtt. Hasonló pályát írt le az éves betétekkel elérhető maximális kamat, amely 8,00 százalékról 7,00 százalékra csökkent, majd 7,75 százalékra nőtt.

Hogy az így kialakult kamatszint magas, vagy alacsony, az attól függ, hogy mekkora lesz az infláció a következő hónapokban. Ha bejönnek az elemzői előrejelzések és 4 százalék körüli pénzromlás lesz, akkor tisztességesnek tűnő 2-4 százalékos reálhozam érhető el. Ám ha az előttünk álló esztendőben is 6-8 százalék marad, akkor a kamat csak nagyjából ellensúlyozza az inflációt és a fogyasztás elhalasztását már nem díjazza.