Állt a GBC bankkártyarendszere

Vágólapra másolva!
A legtöbb magyarországi bank ügyfelei nem tudtak hétfőn bankkártyával fizetni vagy automatából pénzt felvenni. A hibát kábellopás okozta, a teljes helyreállítás még hetekig eltarthat - írja a Napi Gazdaság.
Vágólapra másolva!

Kábellopás miatt hétfőn lényegében leállt a Giro Bankkártya Zrt. (GBC) elszámolásforgalma. A tolvajok Kispesten a Magyar Telekom 36 távközlési főkábelét rongálták meg, amelyeken keresztül a bankkártyás tranzakciók elszámolása zajlott.

A társaságnak ugyan van tartalék kimenő útvonala, ám a céggel szerződő bankok ugyancsak a Magyar Telekom bérelt vonalhálózatát használták, azt, amely a lopás miatt megrongálódott, így a jel nem tudott bejönni - mondta a lapnak a GBC diszpécsere. Emiatt a GBC-hez tartozó bankok közül a csak az a kettő (KDB Bank, Takarékbank) tudott tegnap tranzakciót kezelni, amelynek műholdas összeköttetése volt a tranzaxciós központtal.

A kártyaforgalom a belföldi vásárlási, illetve a külföldi tranzakciók esetében állt le a céggel szerződésben lévő bankoknál - az automaták jó részéből azonban lehetett készpénzt felvenni.

A rendszer a saját plasztik elfogadását is megbénította - így például K&H-plasztikkal sem lehetett a bank által üzemeltetett bankkártyaelfogadó (pos) terminálon fizetni. A hazai legnagyobb pos-elfogadói hálózattal bíró pénzintézetnél a saját kártyás fizetés elvben zökkenőmentes volt, hiszen az OTP saját elszámolási rendszert üzemeltet, ám idegen bankkártyákkal az OTP-terminálokon sem lehetett tranzakciót végrehajtani.

A T-Com közlése szerint a teljes hálózat helyreállítása akár hetekig is eltatrhat.