Vágólapra másolva!
Nyugat-Európában minden ötödik felnőtt, az újonnan csatlakozott uniós államokban pedig a lakosok mintegy fele nem rendelkezik bankszámlával. Az Európai Bizottság ez irányú vizsgálata szerint a 15 régi uniós államban tíz ember közül háromnak nincsenek megtakarításai, ugyanakkor tízből csak kevesebb mint egy személy hitelkérelmét utasították el.
Vágólapra másolva!

A tíz új kelet- és közép-európai uniós országban a lakosok egyharmadáról becsülik, hogy teljesen kívül reked a pénzügyi szolgáltatásokon. A lakosok több mint felének nincs megtakarítása, háromnegyedüknek nincs hozzáférése hitelekhez.

A tanulmány szerint a pénzügyi szolgáltatások leginkább az alacsony jövedelműeket, a munkanélkülieket, az egyedülálló szülőket, betegeket, illetve fogyatékosokat, továbbá a vidéken élőket nem érik el.

Vladimir Spidla, a foglalkoztatásért, a szociális ügyekért és esélyegyenlőségért felelős EU-biztos szerint a hatóságoknak - nemzeti és európai szinten - felelősségük van annak biztosításában, hogy minden európai hozzáférjen és tudja használni a számára szükséges pénzügyi szolgáltatásokat. Spidla nem zárta ki az uniós szabályozást sem, ha a nemzeti intézkedések nem lesznek elegendőek.

A lengyel példát idézve rámutatott: Lengyelországban a gazdálkodók felének sem bankszámlája, sem -betétje nincs, nyilvánvalóan azért, mert nem bíznak abban, hogy a bankoknál pénzük biztonságban van.