Reális a 240 forintos euró

Vágólapra másolva!
A 240 forintos euróárfolyamot próbálgatva jó egy százalékot erősödött a forint csütörtökön. Az eurót délután négy órakor 240,90/241,00 forinton jegyezték a bankközi devizapiacon, szemben az előző délutáni 243,40/60 forinttal.
Vágólapra másolva!

A forint már reggel erősen, 242,95 euró/forinton nyitott, majd a délelőtt folyamán 240,45-ig is erősödött. Hasonló árfolyamra eddig három alkalommal volt példa: 2005 március 9-én 241,42 forint volt az MNB deviza jegyzése, 2001 július 4-én pedig 241,42 forint, 2003 január elején pedig pár napig 235 forint közelében is tartózkodott az euró, igaz onnan azonnal 245-re erősödött.

A forint erősödését a piacon egyértelműen régiós hatásnak tulajdonítják, elsősorban a szlovák korona felértékelésének és a sávhatárok eltolásának. Ezzel párhuzamosan a régió is "felértékelődött" a befektetők szemében. A forint esetében az érdekeltek alkalmasnak találták az időt arra, hogy megkíséreljék "áttolni" az euróárfolyamot a korábbi sávszélnek megfelelő 240 forintos küszöbértéken. A kereskedők ugyanakkor nem tartják kizártnak azt a lehetőséget sem, hogy az árfolyam csak "teszteli" a 240 forint alatti tartományt és visszatér e szint fölé; de elképzelhető az is, hogy nem lesz sikeres a kísérlet.

A szlovák korona árfolyamsávjának eltörlését követően 241,10/50 forintos jegyzésig eddig erősödött a hazai valuta, azóta azonban gyakorlatilag unalmasan telt a kereskedés - mondta Kolba Miklós, az ING Bank Zrt. kereskedője. Az euró kurzusa ezen a szinten rekedt meg a nap folyamán. A 240-es küszöbértéken ugyanakkor komoly opciós megbízások várnak, ami miatt a forint elérheti a 239-es szintet is, innen azonban visszatér a 240-es szintre.

Mindenen túllép a forint

Kolba szerint a forint így is túl erős. Hiába a növekvő infláció, a szárnyaló olajár, a magas kamat miatt a deviza minden negatív hírt figyelmen kívül hagyva tartja "álomárfolyamát". A 240-es küszöbérték alatt tehát már irreálisan, 235 körül pedig már "tudományos-fantasztikusan" erős lenne.

Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője elképzelhetőnek tart egy erősebb forintot a közeljövőben. A küszöbértékről néhányszor visszapattanhat a deviza, a harmadik-negyedik próbálkozásra ugyanakkor áttörheti a határt, ami után 236-238-ra is erősödhet.

Előbb jöhetett volna a sáveltörlés

A szlovák árfolyameltörlésről az elemző elmondta, hogy a koronának bő egy hónapja van arra, hogy megtalálja árfolyamát az euróval szemben, ezért most a jegybank igyekszik megerősíteni a szlovák devizát. Így elkerülhető lesz a meglóduló infláció.

Az elemző az MNB politikájában is látni véli a szlovákokéhoz hasonló politikát, tartós növekedésre ugyanakkor nem számít. Véleménye szerint, amennyiben az MNB korábban törli el a forint árfolyamsávját, a magyar deviza erősebben is állhatna mára az euróval szemben.

London szerint is a forint a nyertes

A londoni felzárkózó piaci elemzők "meglepő" mértékűnek nevezték a szlovák korona árfolyamsávbeli középértékének éjjel bejelentett, egészen a korábbi erős sávszélig történt felértékelését, amelyből a citybeli szakértők szerint a térségi valuták közül jó eséllyel a forint húzza a legnagyobb hasznot. Az ERM-II. ingadozási sávon belül kijelölt új középparitás 30,1260 korona, pontosan a korábbi árfolyamsáv erős vége.

A forinttal a legutóbbi időszakban a koronához hasonló módon kereskedtek, és a magyar valuta ezt megelőzően a cseh koronánál és a lengyel zlotynál kevésbé részesült az év elején kezdődött térségi árfolyam-meglódulásból. Ezért a legnagyobb valószínűséggel most a forint jár jól a felzárkózó piacok iránti hangulat javulásával, azzal együtt is, hogy a magyar euróövezeti belépés 2014 előtt nem valószínű - áll a Goldman Sachs csütörtöki londoni elemzésében.

Az exportnak nem árt az erős forint

Belyó Pál, az Ecostat igazgatója az MTI-nek elmondta, hogy még 220 forint körüli euróárfolyam sem jelentene különösebb problémát a magyar export növekedése szempontjából. Ráadásul inflációval korrigált szinten ez még el sem érné a forint korábbi évekbeni esetenként 240 forint/euró alatti szintjét.

Az erős forintnak előnyös oldala is van a magyar gazdálkodók számára, ami az infláció mérséklődésében és az import olcsóbbodásában, valamint a kamatszint ezzel összefüggésben várható csökkenésében jelenik meg. Utalt arra, hogy a forint erősödése a korábbi időszakokban - az általános kutatói várakozásokkal ellentétben - nem jelent meg az export csökkenésében, sőt erős forint mellett is folytatódott az export dinamikus fejlődése.

Suppan szerint a teljes export csaknem 80 százalékát adó multinacionális cégek működését nem igazán befolyásolja a forint árfolyamának erősödése, hiszen a pénzforgalmat euróban számolják el. Példaként elmondta, hogy a bérköltségre negatív hatással lehet az erős forint, ám az infláció csillapító hatása ezt később kompenzálja. Kiemelte, hogy az erős árfolyam átmenetileg problémákat okozhat a gyógyszer-, az agrárszektorban, vagy a textiliparban.

Az elemző úgy vélte, hogy a turizmus versenyképességét nem elsősorban az erős forint veszélyezteti, hanem a környező országokhoz képest magas, 20 százalékos áfakulcs, illetve a bérterhek.

A dollárral szemben is erősödött a forint

A forint a dollár ellenében is erősödött, igaz az euró dollárral szembeni gyengülése miatt ebből nap közben le is adott valamennyit. Csütörtök délután négy órakor a dollár 155,10/20 forinton jegyezték a budapesti bankközi kereskedelemben, szemben a szerda délutáni 155,55/65 forinttal. Reggel a jegyzés még 154,40/60 forintnál járt.