London: 225 forintos euró, 2013-as bevezetés

Vágólapra másolva!
A szlovák korona átváltási középértékének felértékelése jó eséllyel tartósan kedvező hangulatot teremt a térség többi valutájával kapcsolatban is, gyorsítva azok "felértékelődési menetrendjét", áll az egyik vezető londoni befektetési ház pénteki elemzésében, amely meredeken, éves távlatban jóval 230 forint alá erősítette az euró/forintra adott előrejelzését, és visszafogta eddigi agresszív magyarországi kamatemelési prognózisát. Más pénteki londoni elemzések szerint az olajársokk inflációs hatása el fogja érni a kelet-európai gazdaságokat.
Vágólapra másolva!

A szlovák koronára az ERM-II. ingadozási sávon belül minap kijelölt új középparitás 30,1260 korona, pontosan az előző koronaárfolyam-sáv erős vége. Londoni befektetési házak korábbi elemzéseikben erős szinten várták ugyan az új középérték meghatározását, de ilyen mértékű felértékeléssel nem számoltak.

A Goldman Sachs globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének pénteken kiadott új, heti felzárkózó piaci elemzése szerint a ház eddig is várta a forint, a cseh korona és a lengyel zloty általános erősödését, de a profitrepatriálások okozta "nyári szünet" beiktatásával.

A szlovák korona átértékelése azonban olyan hangulaterősítő tényező, amely előbbre hozza a többi valuta felértékelődését is, áll az elemzésben. A Goldman Sachs londoni elemzői a többi térségi valutánál nagyobb felértékelődést jósolnak a forint esetében, mert az eddig lemaradt a régiótól.

Egy év múlva 225 forint lehet az euró

A cég ennek alapján háromhavi távlatban az eddigi 252-ről 238-ra, hathavi távlatban 245-ről 230-ra, tizenkét havi távlatban 235 forintról 225 forintra erősítette az euró forintárfolyamára adott előrejelzését.

A GS a cseh koronára és a zlotyra adott jóslatát sokkal kisebb mértékben emelte, és az éves távlatú előrejelzéseit egyik valuta esetében sem változtatta meg. Hasonló következtetésre jutottak a JP Morgan londoni elemzői is.

A ház pénteki előrejelzése szerint profitkivétel indulhat meg a koronapiacon, ami korlátozza a szlovák korona további erősödésének mozgásterét. Ehelyett a többi térségi valuta erősítése valószínű; a cseh korona és a forint előző napi mozgása jelzi a térség iránti hangulatot, és azt, hogy változatlanul élénk a konvergencia-játék a piacon.

A JP Morgan szerint "úgy tűnik, csak idő kérdése", hogy a forint mikor tör át a 240-nél meglévő opciós limitek alá. A ház szerint valószínű, hogy a döntéshozók a szlovák korona végső euróbeléptetési szintjét 30-ra kerekítik, megkönnyítendő a kiskereskedelmi árképzést a csatlakozás után, ennél lényegesen erősebb, például 27-28 alatti végső átváltási kurzus azonban a JP Morgan elemzői szerint már sokkhatásként érné a szlovák gazdaságot.

A forinterősödés nem segíthet az infláció leszorításában

A Goldman Sachs pénteki elemzése megjegyzi, hogy Magyarország a várt forinterősödéssel együtt is változatlanul "súlyos inflációs problémákkal" küszködik. A növekedés ciklikusan gyenge, és ez önmagában elősegíthetné a dezinflációt, de a beragadt inflációs várakozás és a magas bérkiáramlás akadályozza az alacsony infláció elérését.

A májusi inflációs jelentésben az MNB 253,80 forintos átlagos euróárfolyammal számolt, és a mostani árfolyam lejjebb nyomhatná az inflációs prognózist, de a forinterősödés hatását csaknem pontosan ellensúlyozza, hogy az olajárak már magasabbak az előrejelzésben szereplőnél (130 dollár hordónként az MNB által várt 106 dollárral szemben).

A Goldman Sachs londoni elemzői szerint a várhatóan tovább emelkedő olajárak és a makacs inflációs várakozások még erősebb forintot tesznek szükségessé.

Az olajár nagyban bűnös a magas inflációban

Külön elemzést közölt pénteken Londonban a magas olajárak kelet-európai inflációs hatásairól a Merrill Lynch, amely szerint a 130 dollár környékére drágult olaj a következő három hónapban 0,4-1,00 százalékpont közötti mértékben fogja emelni a térségi országok éves összevetésű inflációs ütemeit.

A befektetési bankcsoport szerint Magyarországon az olajársokk közvetlen inflációs hatása "közel lehet a 0,6 százalékponthoz", ugyanakkor a kedvező bázishatások hasonló mértékűek, vagyis a két tényező kioltja egymást, hosszabb távra 6,5-7,0 százalékos sávban befagyasztva az éves magyar inflációs számokat.

A Merrill Lynch szerint így a magyarországi dezinfláció leállt; a ház az idei átlagos magyar inflációra adott előrejelzését 6,0 százalékról 6,3 százalékra emelte. Az elemzés szerint Lengyelországban az olajár inflációs hatása megközelítheti az 1,00 százalékpontot; a ház itt 5,5-6,0 százalékos éves inflációkat vár nyáron.

Romániában 0,70 százalékpontos olajárhatást és a harmadik negyedévre 9,5 százalékig gyorsuló éves inflációs számokat, Csehországban 0,40-0,50 százalékpontnyi inflációemelkedést és nyárra 7,0 százalék feletti éves inflációs adatokat vár a Merrill Lynch.

A cég Szlovákiában, az erős valutafelértékelődés miatt csak 0,30-0,40 százalékpontnyi inflációemelő hatásra számít az olajdráguláshoz köthetően, a harmadik negyedévben azonban szerinte így is 4,5 százalékig emelkedhet az éves fogyasztói infláció. A Merrill Lynch 3,7 százalékról 3,9 százalékra emelte pénteki londoni előrejelzésében az idei átlagos szlovák inflációra adott jóslatát.