Élesedik a bankok átutalási versenye

2008.07.21. 12:00

Hány órakor jutunk a pénzünkhöz?

Az [origo] megkérdezte erről a jelentősebb bankokat, hogy legkésőbb mikor írják jóvá és teszik hozzáférhetővé a náluk lakossági folyószámlát vezető ügyfeleiknek utalt összegeket. Emellett megkérdeztük portált működtető [origo] Zrt. alkalmazottait, hogy mikor szokták megkapni a számlájukra utalt járandóságaikat.

A megkérdezett bankok többsége azt jelezte, hogy az utalást követő nap 8 óráig írják jóvá a zsírón keresztül érkező átutalásokat. Kollégáink is többnyire arról számoltak be, hogy reggel 6 és 8 óra között írják jóvá a nekik érkező összeget. Többségük közvetlenül 7 óra utáni időpontról számolt be és csak néhány bank esetében számoltak be ettől gyökeresen eltérő tapasztalatokról.

A zsírón keresztül utalt összegek jóváírásának ideje

Bank

Jóváírás ideje

Bank

szerint

Ügyfelek

szerint

(óra)

(óra)

[origo] klikkbank

7.00-ig

n.a.

Allianz Bank

8.00-ig

n.a.

Budapest Bank

8.00-ig

7.00-8.00

CIB Bank

8.00-ig

5.00-6.00

Citibank

8.00-ig

6.30-7.00

Erste Bank

7.00-ig

n.a.

FHB Bank

8.00-ig

n.a.

K&H Bank

8.00-ig

n.a.

KDB Bank

8.00-ig

n.a.

MKB Bank

8.00-ig

n.a.

OTP Bank

n.a.

7.00-10.00

Raiffeisen Bank

fióknyitásig

7.00-10.00

UniCredit Bank

9.00-ig

n.a.


Forrás: bankok, [origo]-kutatás

A kérdés konkrét megválaszolása elől két bank tért ki. Az OTP Bank azt hangsúlyozta, hogy "a fizetési megbízások teljesítését a vonatkozó jogszabályi előírásoknak megfelelően végzi." A Raiffeisen Bank pedig azt közölte, hogy a zsíró rendszeren keresztül érkező forintátutalások "a beadását követő napon jelenik meg a magánszemély számláján."

Kollégáink pont ezzel a két pénzintézettel kapcsolatban számoltak be több 8 és 10 óra között jóváírt átutalásról. A két bank közül a Raiffeisen Bank ügyfélszolgálata írásban olyan tájékoztatást adott, hogy 16 óráig szokta az átutalásokat elvégezni.

Később viszont arról tájékoztatott minket a pénzintézet marketing főosztálya, hogy a zsíró rendszeren keresztül átutalt összegek legkésőbb a fióknyitáskor az ügyfelek rendelkezésére állnak. Valamint arra is felhívták a figyelmünket, hogy most vezetnek be egy olyan fejlesztést, ami azt a célt szolgálja, hogy ügyfelük már reggel 6-7 óra között tudjon bankkártyája segítségével hozzá tudjon férni a az átutalt összeghez.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK