Élesedik a bankok átutalási versenye

Vágólapra másolva!
Jelenleg  4-5 óra különbség van aközött, hogy a jelentősebb bankok ügyfelei milyen gyorsan kapják meg egy másik pénzintézetből az előző nap nekik utalt összegeket. A napi utalási lehetőségek lezárása között viszont még 6 órás különbségek is akadnak. Az [origo] utánajárt, melyik banknál mennyi ideig tart egy átutalás.
Vágólapra másolva!

Akinek legális jövedelme van, annak havonta legalább egyszer érkezik átutalás a folyószámlájára, de a nyugdíjasok, valamint az egyetemi és főiskolai hallgatók jelentős részének is folyószámlára érkezik a járandósága. Így legalább a fél országot érinti, hogy milyen gyorsan juthat hozzá a neki utalt összeghez.

A folyószámlára utalt összeg általában egy másik pénzintézetből, a zsírón keresztül érkezik, melyhez a következő banki napon férhet hozzá a kedvezményezett. A zsíró használata esetén az utalási megbízásokat minden bank csak egyszer, nap végén küldi át a zsíró elszámolási rendszerébe. Létezik azonban a bankok közt egy gyorsabb és természetesen drágább, valós idejű elszámolási rendszer is. Azt azonban elsősorban vállalkozásoknak érdemes használni

A pénzintézetek kötelezettségeit a zsírón keresztüli átutalásoknál a Magyar Nemzeti Bank pénzforgalmi lebonyolításról szóló rendelete szabályozza. Eszerint a "hitelintézet a hozzá bankközi elszámolás útján beérkezett összeget a saját bankszámláján történt jóváírásról való tudomásszerzés napján a jogosult bankszámláján jóváírja oly módon, hogy a számlatulajdonos legkésőbb az azt követő banki munkanap reggelén a hitelintézet nyitva tartásától kezdődően a jóváírt összeg felett rendelkezhessen".

Egy korai határidő

Az MNB előírása szerint a "bankkártyával történő készpénzfelvétel vagy az azzal történő fizetés lehetőségét legkésőbb a következő napon reggel 8 órától kell biztosítani akkor is, ha ez a nap nem banki munkanap".

Az egyik banknál vezetett számláról egy másik banknál vezetett számlára történő átutálás úgy kezdődik, hogy az átutaló pénzintézet összegyűjti az ilyen utalásokkal kapcsolatos adatokat és azokat többnyire este 6 és 10 között elküldi a zsíróba, ahol a bankközi elszámolásokat intézik.

Reggel 5 és 10 óra között érkeznek az utalások

A zsíró a hozzá este 10 óráig beérkező adatok feldolgozását még biztosan megkezdi. Az átutalásokat és a bankok közti elszámolásokat általában éjjel 2 és 3 óra között fejezi be. A pénzintézetek számítógépes rendszerei a hozzájuk érkező utalásokat automatikusan elkezdi feldolgozni és az átutalt összegeket ügyfeleik folyószámláján jóváírni. Ez a munka többnyire reggel 6 és 8 óra között fejeződik be, de előfordulhat, hogy 10 óráig is elhúzódik.

A jóváírásról és annak időpontjáról a "kedvezményezett" ügyfelek sms-ben, elektronikus levélben, vagy legkésőbb a számlakivonat kézhezvételekor értesülhetnek. Előfordulhat, hogy az átutalt összeg a jóváírás pillanatában még nem vehető fel bankjegykiadó automatából, de a fiókok nyitásakor már az automatáknál is hozzáférhető a pénz.

Más a helyzet, ha valaki ugyanannál a pénzintézetnél vezeti a folyószámláját, mint ahonnan az átutalás érkezik. Akkor a zsíró kimarad a folyamatból és pénz már az utalás napján megérkezhet a kedvezményezetthez.

Ez azonban nem jelenti azt, hogy aki gyorsan akar jövedelméhez jutni, annak érdemes ott vezetni a számláját, ahol a munkáltatója. Azok ugyanis általában egy nappal később utalják azoknak a jövedelemét, akik az övékkel azonos banknál vezetik a folyószámlájukat. Így a cég minden alkalmazottai a határidő napján kapja meg járandóságát és néhányuknak járó pénzt egy nappal tovább használhat, vagy kamatoztathat a munkáltató.