Bírságolják a kódexet sértő bankokat

Vágólapra másolva!
A banki magatartáskódex betartását a bankok, szövetkezeti hitelintézetek és pénzügyi vállalkozások esetében a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) hatósági jogkörben ellenőrzi, a kódex megsértése esetén pedig akár kétmilliárd forintig terjedő bírságot szabhat ki - tartalmazza a Kormányszóvivői Iroda csütörtöki közleménye.
Vágólapra másolva!

A kormány szerdai ülésén elfogadta azt a kormányrendeletet, amely szeptember elsejével teljes fogyasztóvédelmi hatósági jogkört biztosít a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF), így a jövőben a felügyelet jár el minden olyan esetben, amikor valamelyik ellenőrzése alá tartozó szervezet megsért bármilyen fogyasztóvédelmi szabályt.

A csütörtökön meghirdetett kormányrendelet tartalmazza azt is, hogy a PSZÁF megadhatja a bankoknak a lehetőséget a hitelszerződések kedvező feltételű módosítására. A PSZÁF, a Bankszövetséggel és a kormánnyal és a Gazdasági Versenyhivatal bevonásával közösen dolgoz ki egy magatartáskódexet, ami tartalmazni fogja a szerződésmódosítások feltételeit, a bankok tájékoztatási feladatait és tisztázza, hogyan kell eljárni, ha az ügyfél nem fizet.

A kormány a múlt pénteki tárgyaláson egyúttal ígéretet tett arra, hogy kezdeményezi az augusztus 1-jén hatályba lépő, a szerződések egyoldalú szigorítását tiltó törvény módosítását, az ugyanis az eredeti célok fenntartása mellett több ponton is javításra szorul - áll a Kormányszóvivői Iroda közleményében.