Elfogadta a bankszövetség a kódex alapjait

Vágólapra másolva!
Hosszú vita után a Magyar Bankszövetség elnökségi ülése szerdán elfogadta azt a banki szakértők által kidolgozott javaslatot, amely az egyoldalú szerződésmódosításokat korlátozó magatartáskódex alapja lehet - értesült a Népszabadság.
Vágólapra másolva!

Az eredeti menetrend szerint már szeptember elejére össze kellett volna állnia a kódexnek, de a piaci szereplők és a felügyeleti szervek elképzelései közötti különbségeket elnézve még az is kétséges, hogy a hónap során sikerül eljutni a piszkozatoktól a tisztázatig - írja a napilap csütörtöki száma.

A miniszterelnök és a bankok vezetőinek júliusi egyeztetésén még arról volt szó, hogy a kódex az egyoldalú szerződésmódosításokról szól majd. Ezzel szemben a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) gyakorlatilag a teljes lakossági hitelezést megreformálná.

A Népszabadság értesülése szerint a bankszövetségi munkaanyagból azok a PSZÁF-javaslatok maradtak ki, melyekről a banki szakértők úgy gondolták, hogy azokhoz a vonatkozó jogszabályokat is módosítani kell. A PSZÁF anyagából végül csak a szerződésmódosítások korlátozására, a végrehajtásokra és a behajtásokra, valamint az ügyfelek tájékoztatására vonatkozó elképzelések maradtak meg - az utóbbit leszámítva azonban ezekben sincs teljes egyetértés.

A napilap információi szerint az új szabályok minden olyan hitelintézetre is vonatkoznának, amely lakossági hitelezéssel foglalkozik. Így a pénzügyi vállalkozásokra is, ám ezeket eddig senki nem kereste meg. A cikk szerint a felügyeletnek van elképzelése arról, hogyan bírhatja rá a cégeket a csatlakozásra. "Megkérheti" például a refinanszírozó bankokat, hogy csak olyan pénzügyi vállalkozásnak adjon hitelt, amely aláírta a kódexet. Az ötletek között szerepel egy szégyenfal felállítása is, melyen azok szerepelnének, akik nem alkalmazzák az új szabályokat.