Ellenzi a THM-maximalizálást a Provident

2009.10.22. 19:02

A Provident Pénzügyi Zrt. szerint bármilyen jellegű árkorlátozás torzíthatja a piacot, és bizonyos ügyféligényeket az illegális pénzpiacok irányába mozdíthat - kommentálta a cég az a teljes hiteldíj mutató (THM) maximálására vonatkozó javaslatot.

A Provident szerint további kockázat, hogy egy alapkamatoz kötött THM az alapkamat csökkenése esetén a teljes lakossági hitelpiacra súlyos következményekkel járhat.

Gyorskölcsön esetén a szolgáltatás valóban magasabb költségekkel jár, hiszen az otthon nyújtott szolgáltatás révén jelentős többlet értéket tartalmaz, de a gyorskölcsön piacon a 200-300 százalékos THM nem jelenti azt, hogy az ügyfél kétszer vagy háromszor többet fizetne vissza - közölte a cég.

A kormány szerdán ismertetett javaslata szerint a mindenkori jegybanki alapkamat tízszeresében (a jelenlegi alapkamat szerint ez 70 százalék) maximálnák a teljes hiteldíjmutató (THM) mértékét, ami a gyorskölcsönöket nyújtó cégeket érinti.

A Provident piacvezető a gyorshitel-piacon. A cég 30-200 ezer forint közötti, 26-54 hetes futamidejű kölcsönöket nyújt. A cég tavaly összesen 47 milliárd forintnyi hitelt helyezett ki, 2008-ban árbevétele 35 milliárd forint, mérleg szerinti nyeresége 4 milliárd forint volt. A Provident közlése szerint Magyarországon négyezer munkatársat foglalkoztat, és közel 250 ezer ügyfelet szolgál ki heti rendszerességgel.